"Si tots els immigrants marxem, qui farà la feina bruta?"

Zhanet Filipova va arribar a Espanya de petita des de Bulgària i treballa de dependenta a Màlaga

3 min
Zharet Filipova, botiguera immigrant de bulgaria que viu a Mijas, Màlaga.

Mijas (Màlaga)Curiosament, tot i que Andalusia és una porta d’entrada de la immigració a Espanya, el percentatge de població d’origen forà és inferior a la mitjana de l’Estat: un 10,4% enfront d’un 15,2%. Tot i això, aquesta immigració es concentra en zones concretes d’agricultura intensiva a Almeria o Huelva i també en llocs turístics com la Costa del Sol. Aquest és el cas de Zhanet Filipova, que va néixer a Pleven (Bulgària) el 1993 i va arribar a Espanya a principis del segle XXI, primer a les Canàries i després a Andalusia, on ja fa 17 anys que viu. Treballa de dependenta en una botiga d’un centre comercial pròxim a l’aeroport de Màlaga, i un tuit seu en què criticava l’empadronament fraudulent de Macarena Olona i el fet que ella no pot votar perquè no té la nacionalitat espanyola es va fer viral just abans de la campanya. "Jo treballo des dels 17 anys. Tinc una vida laboral més completa que la majoria de dirigents de Vox junts", afirma rient.

A Twitter, però, va ser objecte d’atacs molt durs per part de perfils dretans. "Em deien: «Alguna cosa deus haver fet si no tens la nacionalitat». Ells estan predisposats a pensar que l’immigrant ve aquí a delinquir. No tenen ni idea. No he començat els tràmits perquè de moment no la vull, però sí que penso que hauria de poder votar: contribueixo a la seguretat social, pago impostos, treballo, estudio... Per què no puc decidir sobre qui gestiona els meus impostos?", es pregunta.

Filipova afirma que en els últims anys ha notat un augment de l’hostilitat cap als immigrants. "Mai he sentit el racisme que senten les persones de color perquè soc de pell clara, però m’han enviat al meu país més de 400 vegades. Segons ells, tampoc et pots queixar. "No et queixis o si no ves-te’n al teu país, si no t’agrada», em diuen".

La Zhanet i la seva germana bessona es van quedar soles a Espanya amb 17 anys, ja que la seva família va tornar a Bulgària, de manera que es van haver de buscar la vida. "No vaig poder estudiar. Era impossible compaginar-ho amb una feina de 40 hores per pagar totes les despeses que tenia. I m’hauria encantat, perquè era bona. Ara estudio psicologia a la UNED, però és complicat".

Una brasa de sardines a la platja de Mijas.
Les platges de Mijas amb nombrosos turistes estrangers tot l'any.

Temor a Vox

Sobre la possibilitat que Vox arribi al govern de la Junta, no amaga el seu temor. "Sincerament, em fa una mica de por. Ara he vist que volen que els immigrants paguin un copagament quan vagin a urgències. I clar que em preocupa que em pugui afectar en la sanitat, laboralment..., perquè ells ens volen fora. Però qui treballarà si tots marxem? Qui els farà la feina bruta? Qui treballarà al camp per 2 euros l’hora?"

Ella mateixa ha sigut objecte d’aquesta explotació. "A l’empresa que estava abans m’havien arribat a pagar més de la meitat del sou en negre", explica. I de cara a les eleccions ho té clar: "Quan venen els nazis ens hem d’unir. Soc partidària del vot útil quan és necessari", conclou.

stats