Política 31/01/2022

Una trentena de ramaders assalten l'Ajuntament de Llorca per les macrogranges

L'alcalde socialista ho compara amb l'assalt al Capitoli dels Estats Units i assenyala PP i Vox

ARA
2 min

MadridUna trentena de ramaders han assaltat el Centre de Desenvolupament Local de Llorca, a la Regió de Múrcia, i han obligat a suspendre el ple de l'Ajuntament en què s'havia de debatre un paquet de mesures per reduir l'impacte de les macrogranges. Segons informa l'agència Efe, es manifestaven unes 500 persones a la porta de l'edifici. Els atacants han pujat per les escales fins a la quarta planta i han amenaçat l'equip de govern advertint que cremarien l'edifici.

"Molt greu. PP i Vox han animat aquest assalt a les institucions al més pur estil trumpista", ha denunciat el coordinador de Podem a Múrcia, Javier Sánchez Serna. L'alcalde de la localitat, Diego José Mateos, del PSOE, ha qualificat "d'atemptat a la democràcia, que recorda l'assalt al Capitoli" del gener de l'any passat. En declaracions als periodistes, ha recriminat que els ramaders hagin "intentat agredir i coaccionar la lliure deliberació i el lliure vot del màxim òrgan de representació municipal", i ha confiat que tots els grups "condemnin" els fets "per respecte als 25 regidors que formen part de la corporació", informa Efe.

Els manifestants han arribat a la porta del despatx de l'alcalde, que, juntament amb el regidor d'Urbanisme i representants del sector ramader, es reunien per intentar desbloquejar la crisi provocada pel nou pla urbà que limita la construcció de granges de porcí. Mateos ha expressat el seu "desconcert" per les raons que han portat els manifestants a protagonitzar aquests fets, atès que es regula la distància entre granges i els nuclis de població i només afecta les noves instal·lacions o ampliacions de les ja existents, però no les prop de 700 que ja operen.

PP i Vox havien animat a les protestes i aquest dilluns han culpat el PSOE d'aquest atac. El portaveu conservador i exalcalde del municipi, Fulgencio Gil, ha mostrat el seu rebuig als "altercats", però ha demanat que no "distorsionin la legítima protesta". "El camp ha esclatat contra els continus atacs del PSOE. No es pot governar permanentment deixant de banda la gent", ha expressat. La portaveu de Vox, Carmen Menduiña, que ha tingut una discussió amb la regidora d'Esquerra Unida Gloria Martín després de la suspensió del ple, també s'ha posat al costat dels atacants.

Podem denuncia les 'fake news' de la ultradreta

L'incident arriba després de la polèmica al voltant de les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre les macrogranges. Un enrenou que ell i el seu espai polític, Unides Podem, van criticar que s'hagués originat per unes declaracions mal traduïdes i, per tant, a causa de fake news. "Això que passa a Llorca és conseqüència de les boles de la ultradreta amb el tema de les macrogranges", ha insistit Podem Múrcia a través del seu compte de Twitter.

stats