La legislatura catalana

Els tres primers fronts oberts entre Borràs i ERC

El sector més institucional de Junts es veu fort després del congrés per mantenir viu el Govern

5 min
El vicepresident, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

BarcelonaAmb tot el sigil possible, el relleu al lideratge de Junts s’ha seguit amb interès des de la plaça Sant Jaume i des del carrer Calàbria de Barcelona. Esquerra considera que, en funció de com es concreti l’aterratge de Laura Borràs i Jordi Turull al capdavant de JxCat, en depèn bona part de l’estabilitat de la legislatura. L’estrena de la nova direcció al congrés d’aquest dissabte a Argelers, farcit de crítiques a l’estratègia negociadora dels republicans, ja no ha agradat a ERC, que aquest diumenge ha reclamat al seu soci de govern que "no s’equivoqui d’adversari". "Ja li heu demanat al portaveu Rufián? Perquè no ho hem llegit enlloc", s’hi ha tornat a Twitter Josep Rius, vicepresident de Junts. Retrets creuats al marge, però, a l’horitzó hi ha tres temes candents que marcaran la relació entre els dos partits a l'executiu.

Canvis a l'executiu

Borràs manté la incògnita sobre el relleu de consellers

Quan el 12 de maig Junts es va despenjar de l'acord a quatre bandes per reformar la llei de política lingüística –un consens que s'acabaria refent–, des d'ERC es va interpretar com el primer gest de Borràs per començar a imprimir el seu segell com a nova líder del partit. Dos dies abans s'havia concretat que agafaria les regnes de la formació. "A Junts els pesa més el partit que el país", va disparar llavors la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta. Ara els republicans estan a l’expectativa de si la presidenta del Parlament voldrà fer canvis al Govern per evidenciar el canvi d’etapa al partit. La llei diu que només el president de la Generalitat pot nomenar i cessar consellers, però el pacte no escrit entre ERC i Junts diu que cadascú decideix pel seu compte els seus membres a l’executiu.

Borràs, ara per ara, no s’ha pronunciat. El dia que va presentar en societat la nova direcció del partit va dir que, abans de res, calia fer "avaluacions per saber on ens trobem". Però dissabte, en el congrés del partit en què va agafar el lideratge, sí que va llançar un avís: cal que el Govern sigui "nacionalment més ambiciós", ja que la "finalitat", va dir, és aconseguir un país "sobirà". Ara bé, el resultat de les votacions de la nova direcció –Borràs va quedar per darrere de Turull– és un missatge a la presidenta del Parlament del sector de Junts més procliu a la governabilitat: internament ja no té el mateix suport que quan es va presentar a les primàries per ser candidata a la Generalitat el 14 de febrer del 2021. Fonts d’aquest sector també adverteixen que Borràs no pot començar el seu mandat canviant consellers, ja que seria interpretat com una declaració de guerra interna.

L'auditoria de JxCat

El partit avaluarà el funcionament de la coalició

D'on sortirà aquesta avaluació? Aquesta és la segona carpeta candent. Junts vol fer una "auditoria" de com ha funcionat el pacte de govern amb ERC que ara ha complert un any. Els republicans donen per fet que es qüestionarà l'estratègia del diàleg del president Aragonès –és una evidència que per ara la taula no ha funcionat–, però el que els preocupa realment és si dins de Junts comença a prendre força la idea que cal sortir del Govern. Dins de la nova direcció estan representades les dues pulsions: la més institucional i la que, pròxima a Borràs, a vegades flirteja amb trencar l’executiu. Caldrà veure com evoluciona la dinàmica dins l’executiva, però després del resultat de dissabte el sector més institucional de Junts es veu fort internament per defensar mantenir-se dins el Govern i acabar la legislatura. Tant el secretari general sortint, Jordi Sànchez, com el nou secretari general, Jordi Turull, van advocar a Argelers pel "treball institucional" i per mantenir Junts com un partit de "govern".

Aquest debat, en tot cas, no és nou. En les llargues negociacions per desencallar la legislatura de la primavera del 2021 ja hi havia una part de Junts que no veia amb mals ulls passar a l’oposició per poder marcar més perfil. Aquest divendres la consellera Laura Vilagrà (ERC) demostrava ser conscient de quin és el context: "Si volen sortir serà decisió seva, però dins del Govern s’està treballant bé. Ens sentim còmodes". ERC admet que les relacions són "complicades", però no vol sentir a parlar d’un trencament. Aquest mateix diumenge, de fet, Vilalta reclamava als socis que apostin per l'"estabilitat" i la "lleialtat" al Govern. El relat dels republicans és que els problemes no són tant al consell executiu, sinó entre partits. "Tenen les línies polítiques poc clares", critica una veu republicana. L’aspiració d’Esquerra és intentar esgotar la legislatura, sobretot després de donar per extingit el compromís amb la CUP perquè Aragonès se sotmetés a una qüestió de confiança a mig mandat. Però ERC sap que amb Junts fora del Govern difícilment hi hauria una alternativa a les urnes.

El cas de la ILC

El desenllaç judicial serà un test d’estrès per al Govern

La gran carpeta que ho marcarà tot, però, és el cas judicial al qual s'enfronta Borràs per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). ERC rebutja que es tracti d’un cas de repressió, i això ja suscita una severa discrepància amb Junts. Sempre que el tema agafa volada acaba amb topada. Fa menys d’un mes la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va dir a l’ACN que el cas és de presumpta "mala gestió o corrupció" i que Borràs no podia "exigir suport a cegues en nom de la repressió". Borràs no va trigar a defensar-se: "No exigeixo cap suport a cegues. Exigeixo respecte a la presumpció d’innocència", va dir a Catalunya Ràdio. Però aquest diumenge Vilalta ha llançat un nou dard velat: ha recordat que hi ha persones que s’enfronten a la justícia per "mala praxi" i ha exigit a Junts un "ferm compromís" contra la corrupció.

No es preveu cap desenllaç almenys fins a la tardor, però totes les parts tenen assumit que, quan arribi, es produirà la gran prova de foc sobre la cohesió del Govern. De fet, també dins de Junts. L’executiva que fins ara pilotava Jordi Sànchez es decantava per mantenir-se dins l’executiu fins i tot si els republicans s’alineaven amb l’oposició en una eventual suspensió de Borràs com a diputada. Amb la nova correlació de forces dins el partit, caldrà veure cap on s’inclina la balança.

Totes aquestes carpetes seran presents en els òrgans de coordinació de la coalició d’ERC i Junts, que amb el canvi de direcció de JxCat també es renovaran. Es retirarà Jordi Sànchez i hi aterraran Turull i Borràs, que segons fonts coneixedores consultades per l’ARA ja “s’han anat incorporant” en les últimes reunions. El canvi de cicle està garantit, la incògnita és com es digerirà entre les dues parts.

stats