Política 01/04/2017

Tret de sortida oficial (sis mesos després del cop a Ferraz) a les primàries del PSOE del 21 de maig

El comitè federal aprova el calendari presentat per la gestora. "Espero que a partir d'ara es deixi enrere l'agressivitat dels últims dies", diu Patxi López

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Reunió extraordinària del comitè federal del PSOE aquest dissabte a Ferraz. EFE

MadridMig any després del cop a Ferraz i més de tres mesos després que Pedro Sánchez anunciés la seva candidatura a les primàries del PSOE, la gestora finalment ha posat en marxa la maquinària electoral per escollir nou secretari general del partit. El comitè federal ha aprovat aquest dissabte per aclamació el calendari de les primàries, que se celebraran el 21 de maig. Ha estat una reunió sense precedents l'últim any: ha durat menys de dues hores i no hi ha hagut una votació concreta per avalar el procés. Un comitè federal de tràmit –en què han faltat els 'barons' del País Valencià i les Balears, Ximo Puig i Francina Armengol– per donar el tret de sortida a les primàries més tenses de la història del partit, una màxima que ningú dins del PSOE discuteix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recollida d'avals de cada candidatura començarà després de les vacances de Setmana Santa i la presidenta andalusa, Susana Díaz, vol convertir-la en la primera gran batalla per mesurar forces amb Pedro Sánchez. En declaracions a la premsa al final del comitè ha assegurat que "respecta molt" qualsevol tipus d'aval perquè és un "nivell de compromís a l'instant de molt de valor". L'exlehendakari basc Patxi López confia que a partir d'ara "es deixi enrere l'agressivitat dels últims dies" i s'ha compromès a no entrar en una "batalla d'avals" per veure ara qui té més suport abans de la votació final. Així s'ha expressat en declaracions als periodistes a l'entrada del comitè federal.

"Estem davant d'un comitè federal que ha d'obrir un temps d'elecció interna, un congrés federal que desitgem que serveixi per enfortir el projecte socialista, per escollir un nou lideratge per poder-nos convertir immediatament en alternativa al PP en unes noves eleccions", ha dit el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, només començar la reunió. Sánchez és l'únic dels precandidats que no s'ha presentat al comitè federal. Tant Patxi López com la presidenta andalusa, Susana Díaz, hi tenen un lloc reservat.

177.902 censats, inclosos els del PSC

Amb el comitè federal d'aquest dissabte s'ha tancat finalment el cens per poder participar en les primàries, motiu de discrepància permanent entre la gestora i la candidatura de Pedro Sánchez. El cens preliminar, a l'espera que s'hi incorporin les últimes altes autonòmiques i que es deixi un període d'al·legacions fins al 28 d'abril, és de 177.902 persones. En el procés del 2014, van ser 125.000. En aquest últim cens ja hi estan inclosos els militants del PSC al corrent de pagament: 14.322 persones, 419 de les quals de les Joventuts Socialistes de Catalunya.

Page condiciona el seu futur al fet que guanyi Díaz

La majoria de 'barons' ja no amaguen el seu suport a Díaz, encara que sigui des de Ferraz, i més després de l'acte oficial de presentació de la seva candidatura diumenge passat a Madrid amb tota la vella guàrdia. El president manxec, Emiliano García Page, ha anat un pas més enllà aquest dissabte i ha condicionat el seu futur dins del partit al fet que guanyi la presidenta andalusa. "Ara estem a la rampa d'enlairament amb el vertigen i l'acceleració que suposen i que determinaran, i molt, la perspectiva i l'agenda personal de molts, i posposem qualsevol decisió personal per als pròxims anys", ha assenyalat, apuntant que "en funció del que passi a Madrid es decantarà de forma coherent o incoherent a la resta dels territoris". El president de l'Aragó, Javier Lambán, no ha estat tan contundent però sí que ha avisat que del que passi al Congrés en depenen els territoris.

Aval acord PSOE-PSC

El comitè federal també ha avalat aquest dissabte l'acord entre el PSOE i el PSC tancat fa setmanes. La gestora volia tancar del tot aquesta crisi per endinsar-se en el debat congressual, i s'ha aprovat per un sol vot en contra, el d'Alberto Domínguez, d'Esquerra Socialista de Catalunya.

Iceta aprofita per vendre el seu llibre

Vista la tranquil·litat d'aquest comitè federal respecte als anteriors, el primer secretari del PSC ho ha aprofitat per fer propaganda del seu llibre, titulat 'La tercera vía. Puentes para el acuerdo' (Catarata, 2017) i que porta incorporada la Declaració de Granada en l'annex. Ha regalat un exemplar tant a Díaz com a Patxi López i al president de la gestora, Javier Fernández.

Iceta ha descartat una "ruptura dramàtica" després de les primàries i s'ha mostrat convençut que sigui quin sigui el resultat de les eleccions internes ajudaran a "refer" la cohesió al partit.

Iceta mostra el seu nou llibre a Díaz. PSC

'Sí' a la ponència marc

L'últim aval del comitè ha estat a la ponència marc de cara al congrés i que han coordinat el diputat Eduardo Madina i l'economista José Carlos Díaz. No ha estat exempt de crítiques, ja que el text s'ha presentat sense que la majoria de membres del comitè federal el poguessin llegir. La proposta, entre altres coses, defensa tornar a l'Estatut per resoldre l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. La ponència aterrarà després de Setmana Santa a totes les organitzacions locals per poder elaborar un text final de cara al congrés. El que es deixarà per a la nova direcció, però, serà la reforma dels estatuts del partit. La gestora pretenia esmenar-los abans d'hora però al final s'ha fet enrere i deixa el debat sobre el model de la formació per a qui guanyi en les primàries.

stats