Judicialització

El TSJC fixa data pel judici a Jové, Salvadó i Garriga per l'1-O sense esperar l'amnistia

Les declaracions dels tres dirigents republicans, per a qui la Fiscalia demana fins a set anys de presó, tindran lloc el 10 d'abril

ARA
2 min
Jové i Salvadó, en una imatge d'arxiu

BarcelonaTot i que l'amnistia està a punt de començar a tramitar-se al Congrés, els processos oberts contra independentistes pel Procés no s'aturen i aquest dimarts hi ha hagut un nou exemple. El tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat la data per al judici contra els dirigents republicans Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i l'ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga, pel seu paper en el referèndum de l'1-O. L'inici del judici i les declaracions dels tres investigats tindran lloc el 10 d'abril, segons consta a la interlocutòria de la sala civil i penal, i es preveu que el procés s'allargui fins el 29 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia demana set anys de presó per a Jové, que l'octubre del 2017 era secretari general de la Vicepresidència i Economia de la Generalitat, i sis anys i tres mesos per a Salvadó, que era secretari d'Hisenda. El ministeri públic imputa a tots dos, estrets col·laboradors d'Oriol Junqueras en el moment àlgid del Procés, els delictes de desobediència, prevaricació administrativa i malversació agreujada. També atribueix desobediència, que no implica presó però sí inhabilitació, a Garriga, aleshores directora de serveis de Vicepresidència.

Si el posicionament de la Fiscalia va deixar en res la reforma del codi penal pactada per ERC i el PSOE per evitar la presó a dirigents com Jové i Salvadó, l'acord per a l'amnistia i la seva futura aprovació tampoc atura de moment la continuïtat del procés judicial al TSJC. La llei tot just ha començat a caminar al Congrés -la mesa l'ha admès a tràmit aquest dimarts- i, tot que el tràmit sigui d'urgència, el PP ja ha maniobrat per dilatar-lo al Senat almenys dos mesos. Per tant, la norma no es podria començar a aplicar fins de cara al mes d'abril aproximadament.

Davant d'aquest moviment, Esquerra ha emès un comunicat on rebutja el judici perquè hi veu una "mostra més de la causa general oberta des de fa anys contra l'independentisme". Els republicans defensen, en aquest sentit, que l'amnistia és "la millor eina per posar el comptador a zero i iniciar una segona fase cap a la resolució del conflicte polític". En paral·lel, Josep Maria Jové ha fet un tuit en què afirma que tot plegat és "la covardia miserable de la repressió" i creu que no és casual que es faci tot just quinze dies després que s'hagin anunciat l'acord per la llei d'amnistia.

stats