Política 18/07/2022

El TSJC retreu a Borràs que intenti "dilatar" el judici amb els seus recursos

El magistrat descarta que la jutgi un jurat popular i l'acusa d'"abús de dret" per voler apartar-lo

3 min
Laura Borràs avui en roda de premsa al Parlament de Catalunya

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dilluns els darrers recursos presentats per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l'acosta una mica més al banc dels acusats després que la Fiscalia presentés la setmana passada el seu escrit d'acusació –en què li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per presumptes irregularitats en la contractació pública–. En qualsevol moment a partir d'ara, de fet, el jutge pot dictar l'obertura de judici oral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el magistrat aprofita la interlocutòria per acusar Borràs d'intentar "dilatar" el procediment amb els seus recursos, un dels quals una recusació contra ell per manca d'imparcialitat. El jutge li denega la petició per "absoluta inviabilitat" –"coneguda per la representació lletrada", diu– i afirma que només es pot entendre com un "abús de dret" i un "frau processal dirigit a apartar el jutge predeterminat per la llei" amb la "finalitat de retardar la decisió a adoptar una eventual obertura de judici oral".

I és que l'obertura del judici no només té rellevància processal sinó també política. Quan arribi aquest moment s'hauria d'activar l'article 25.4 del reglament del Parlament, que preveu la suspensió dels diputats acusats de delictes de corrupció a la cambra catalana. Borràs ha dit per activa i per passiva que no se sent "interpel·lada" per aquest article perquè "no ha comès cap delicte", però el cert és que si el jutge dicta aquesta interlocutòria la mesa del Parlament haurà de prendre una decisió de manera "immediata" –tal com disposa el reglament–. Serà la majoria d'aquest òrgan qui decidirà si se suspèn o no la presidenta del Parlament.

Els arguments de la recusació

L'argument de l'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, per intentar apartar el magistrat era que havia estat escollit en una terna proposada per part del Parlament de Catalunya al Consell General del Poder Judicial gràcies a una "intervenció decisiva", segons el lletrat, del PSC, que ara ha demanat la dimissió de la presidenta de la cambra. L'advocat ha presentat l'escrit després que el jutge Carlos Ramos hagi substituït el magistrat que ha instruït el cas fins ara, Jordi Seguí, que ara ha acabat la comissió de serveis per a la qual estava destinat a la sala penal del TSJC, segons informa Efe.

Per rebutjar la recusació, el magistrat cita diverses sentències en què s'ha descartat que l'origen parlamentari d'elecció d'un jutge sigui motiu de recusació. "No es vincula a cap causa legal de recusació", afirma, i afegeix que no entén quina relació pot tenir la "legítima opció política" que pot representar Borràs amb els fets investigats en la causa, qualificats provisionalment com a "presumptes delictes relatius a una actuació administrativa sense connotacions polítiques de cap gènere".

De la mateixa manera, el jutge també denega a Borràs ser jutjada per un jurat popular, una petició que va fer Boye arran del processament per delictes de malversació, frau administratiu, falsedat documental i prevaricació. Tanmateix, com que el ministeri públic només ha deixat vigents els delictes de presumpta prevaricació i falsedat documental, el magistrat descarta acceptar aquest reclam perquè la prevaricació està exclosa de la competència del jurat popular. Així, també desestima la petició de Boye de plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional perquè dirimeixi si Borràs pot ser jutjada per aquesta via.

Arxivada la causa contra el quart investigat

En la investigació judicial sobre Laura Borràs no només hi és ella, sinó que hi havia quatre investigats. No obstant això, després de l'escrit de la Fiscalia només en queden tres: la presidenta del Parlament, Isaías Herrero –el suposat beneficiari de les presumptes irregularitats comeses per Borràs– i un tercer empresari que la Fiscalia defineix com a "col·laborador necessari".

Tanmateix, la setmana passada el ministeri públic va excloure de la causa el quart investigat, un treballador de la Institució de les Lletres Catalanes, perquè no hi veu prou indicis delictius. Arran d'això, el jutge ha decidit arxivar provisionalment la causa contra ell, ja que la Fiscalia no l'acusa. Aquest treballador va col·laborar amb la justícia i va entregar un informe de la intervenció de la Generalitat en què advertia a Borràs que estava abusant de la contractació menor, a més d'uns àudios que també podrien ser incriminatoris per a la presidenta del Parlament durant el judici.

stats