Ultimàtum dels comuns al Govern pel Hard Rock: "Li queden dos dies per decidir si vol pressupostos"

La reunió entre el Govern i els comuns d'aquest dilluns acaba sense part i es tornaran a trobar aquest dimarts, a un dia de la votació

4 min
Jéssica Albiach i David Cid al Parlament durant una intervenció de Pere Aragonès.

BarcelonaSi no canvia res, els comuns tombaran per primera vegada els pressupostos del govern de Pere Aragonès en la votació al Parlament d'aquest dimecres. El portaveu del partit, Joan Mena, ha llançat aquest dilluns un ultimàtum a l’executiu i l'ha avisat que això passarà si no descarten el pla director urbanístic (PDU) del macroprojecte de Hard Rock, la seva línia vermella per pactar. "Queden dos dies perquè Esquerra decideixi si vol aprovar els pressupostos", ha dit en roda de premsa des de la seu del partit. Al Govern se li complica l’escenari després que també Junts, amb qui mantenia converses, hagi presentat una altra esmena a la totalitat davant la negativa de l'executiu republicà a eliminar l'impost de successions, petició estrella dels juntaires en la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns i el Govern s'han tornat a trobar dilluns al matí per mirar de trobar el desllorigador del pacte. La reunió, on s'han debatut temes de feminisme, igualtat i educació, ha acabat "sense avenços", segons fonts del partit consultades per l'ARA, que troben a faltar més "ambició" en les propostes del Govern en habitatge, educació i salut. Fonts de l'executiu, en canvi, asseguren que els comuns reconeixen que tenen davant uns "bons pressupostos" i que s'ha avançat en mesures concretes pel cas que alguna de les parts es mogui a l'últim moment. El Hard Rock és l'elefant a l'habitació en les últimes reunions: el Govern continua defensant que no té marge legal per descartar el PDU, mentre que els comuns mantenen el veto com a condició per pactar. Com a sortida a l'atzucac, el grup de Jéssica Albiach ha plantejat una moratòria sobre el macroprojecte emparada en la situació de sequera, una proposta que per ara la Generalitat descarta. La negociació continuarà aquest dimarts amb una nova reunió.

En qualsevol cas, els comuns descarten sotmetre la decisió final a una consulta a les bases com a fórmula per espolsar-se una pressió que han redoblat Foment i Pimec, després que la plana major de Catalunya En Comú l'avalés aquest cap de setmana. "Necessitem que es descarti el PDU. És una decisió política", ha dit Mena. També ha advertit a Esquerra que no miri de pressionar-los a través de Sumar amb l'amenaça de tombar els pressupostos de l’Estat si els comuns fan caure els catalans, una opció que els republicans han apuntat en els últims dies.

"Recapacitar"

A l’altra banda, el Govern encara és optimista sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb els comuns, però també amb Junts, amb qui fonts del Govern asseguren que mantenen les converses obertes tot i l'esmena a la totalitat. "Farem el que es pugui fer", ha dit la vicepresidenta Laura Vilagrà, tot i que ha insistit que aturar la tramitació del PDU no és una opció i que, a més, al Parlament no hi ha les majories suficients per fer-ho mitjançant una reforma normativa. Per la seva banda, el viceconseller Sergi Sabrià ha instat els comuns a "recapacitar" i no jugar al "tot o res": "Si demanen una cosa que no es pot fer, no es pot fer. Per tant, és molt difícil de resoldre. Mirarem fins on podem arribar i fins on ens podem entendre", ha afirmat a TV3.

El Govern ha evitat concretar si ha sondejat el PSC sobre una fórmula que pugui fer encaixar les seves exigències i les dels comuns per evitar perdre la votació de dimecres. En tot cas, els socialistes descarten sortir al rescat de l'executiu en la negociació. "El PSC ja ha fet la feina que li tocava", ha dit en roda de premsa la dirigent socialista i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, que creu que els comuns fan servir el veto al Hard Rock com una "excusa". "No hi ha cap partida que faci referència al projecte [...]. I el 2023 no va suposar cap problema per als comuns", ha dit. I és que el Govern es va comprometre a tirar endavant el PDU amb els socialistes el 2023, compromís que Salvador Illa va exigir-li complir aquest any per pactar els comptes del 2024.

Junts allarga la mà a l'executiu, però amb condicions

Si el Govern no aconsegueix desencallar els comptes amb els comuns, ¿Junts podria ser una opció alternativa? Malgrat presentar l'esmena a la totalitat, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha allargat la mà per aprovar els comptes, però sense que els demanin una "adhesió". Una predisposició que el president del grup de Junts a la cambra, Albert Batet, ha traslladat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a primera hora d'aquest dilluns al matí, informa Núria Orriols Guiu. En tot cas, Junts reafirma que la seva condició sine qua non és l'eliminació de l'impost de successions: el Govern va explicar que es deixarien de recaptar 1.200 milions d'euros; Junts assegura que la xifra només seria de 358 milions, però la recaptació del 2023 se situa entre una xifra i l'altra (uns 800 milions d'euros, segons la memòria de la conselleria d'Economia). Sigui com sigui, Junts ha carregat contra l'executiu perquè considera que no els ha prioritzat en la negociació. "Aragonès ha prioritzat la fotografia amb Salvador Illa", s'ha queixat el portaveu del partit, Josep Rius. "Si no hi ha pressupostos, l'única responsabilitat serà del Govern", han conclòs els juntaires.

stats