08/09/2017

L’Estat desplega tota l’artilleria abans de la Diada

3 min
Façana de la seu del Tribunal Constitucional.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional va desplegar ahir a petició del govern de Mariano Rajoy tota l’artilleria jurídica per desarticular l’organització del referèndum en els 24 dies que queden per a l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’estratègia es podria haver desplegat després de la Diada, mantenint el consell executiu ordinari de divendres i amb el tribunal decidint-ne la suspensió dimarts. Però la urgència triada pot afegir gasolina a la mobilització independentista prevista per a aquest dilluns.

L’únic element d’artilleria que es reserva és, de moment, la sol·licitud del govern de Rajoy d’enviar les actuacions de la Generalitat i de la mesa del Parlament (“deduir testimoni de particulars”) a la fiscalia, per si els actes preparatoris de la votació constitueixen delicte.

El govern espanyol volia que un òrgan jurisdiccional del nivell del Constitucional fes aquest gest, però no ho va aconseguir. Els membres del tribunal van estimar que una mesura com aquesta no és pròpia d’un recurs d’inconstitucionalitat sinó d’un incident d’execució de sentència, de diferent naturalesa. Però tampoc va ser necessari que fessin aquest pas, ja que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, havia anunciat al llarg del matí d’ahir diverses querelles contra tots els membres del govern de la Generalitat i de la mesa del Parlament. Tot i que Maza no ho va aclarir, es dedueix que serà la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la que interposarà aquestes querelles.

La clau de la unanimitat

La unanimitat de tots els membres del Constitucional va ser possible perquè va plantejar-se començar un advertiment abans d’aplicar directament l’article 92.4b de la llei del TC, que el PP va aconseguir introduir el 2015 per permetre les suspensions d’autoritats i treballadors públics que incompleixin les resolucions del tribunal. En canvi, se’ls va avisar que si persisteixen s’avançarà en aquesta direcció.

Aquesta fórmula va fer possible la unanimitat, tenint en compte que és públic i notori que diversos membres del TC s’oposen al polèmic article, que consideren contrari a l’actuació d’un organisme que només hauria d’interpretar l’adequació constitucional de les lleis.

Però el tema tornarà a plantejar-se, ja que els membres del govern de la Generalitat avançaran en l’organització del referèndum, cosa que inevitablement serà un indici de la seva persistència i suposarà prémer el botó de les suspensions per part del TC.

Lluita cos a cos

L’artilleria de l’Estat, doncs, està pràcticament desplegada. L’advertiment a alcaldes que donen suport a l’1-O, la suspensió de la Sindicatura Electoral Central i l’anunci de querelles indica que la batalla de l’organització del referèndum serà cos a cos, una lluita que semblarà una pàgina de successos, amb imatges com la de la Guàrdia Civil a la impremta de Constantí. Els agents tenien una ordre d’escorcollar demanada al jutge de Barcelona, encarregat d’investigar els actes preparatoris del referèndum.

La clau de Barcelona la té l’alcaldessa Ada Colau i la del referèndum fins a cert punt també, per la importància de la ciutat i de l’àrea metropolitana en nombre de potencials votants. I l’alcaldessa sembla que va camí de respondre a la petició de locals del president Carles Puigdemont en les pròximes hores amb un no. Serà el secretari de l’Ajuntament el que emetrà el seu dictamen després de la suspensió d’ahir a la nit i els advertiments de Rajoy i el TC als alcaldes de Catalunya.

stats