Victòria Alsina es perfila com a consellera d'Exteriors

JxCat proposa que ocupi aquest departament, deslligat de Vicepresidència, l'exdelegada del Govern als Estats Units

2 min
La nova consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa professora de la Universitat de Nova York i exdelegada del Govern als Estats Units, Victòria Alsina, es perfila per assumir la conselleria d’Exteriors. Segons ha pogut saber l’ARA, és el nom que proposarà Junts per Catalunya per ocupar aquesta responsabilitat al president, Pere Aragonès. Alsina no serà vicepresidenta, de manera que es deslliga aquesta responsabilitat d’Exteriors i anirà a un altre departament de Junts. Fins ara semblava que aquesta responsabilitat l'havia d'assumir Josep Rius, diputat i vicepresident del partit, però com la portaveu, Elsa Artadi, ambdós estrets col·laboradors de Carles Puigdemont, tampoc serà en el si del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alsina, nascuda a Barcelona fa 37 anys, és doctora en ciències polítiques i socials a la Universitat Pompeu Fabra, amb estudis superiors en direcció i innovació pública a Esade. Actualment és professora i directora acadèmica del Center for Urban Science & Progress de la Universitat de Nova York, a més d’investigadora a la Harvard Kennedy School. El seu àmbit d'especialització i de recerca és la innovació en el sector públic. El 2018 va accedir a la delegació d'Estats Units i el Canadà a través de concurs públic, quan era el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall.

Juntament amb l’especialista en comunicació i transformador digital Genís Roca, actualment coordinava el grup Catalunya 2022, que ha elaborat un document en què es marquen les reformes conjunturals i estructurals que consideren que ha de fer Catalunya en els pròxims anys. Aquest grup, de fet, va ser impulsat per Josep Rius –que ha descartat entrar al nou executiu– com a director general d’Anàlisi i Prospectiva amb la idea de fixar les apostes estratègiques de cara a la sortida de la crisi.

El grup de treball Catalunya 2022 fa una crida per recollir propostes de cara a la sortida de la crisi del covid-19

Ara mateix hi ha tres noms que es perfilen com a segurs a les files de Junts que són independents: Josep Maria Argimon a Salut; Jaume Giró a Economia -la qual cosa ha generat "preocupació" a la CUP per ser exdirectiu de La Caixa- i Alsina a Exteriors. Queda una de les principals incògnites: qui liderarà la vicepresidència del Govern i, per tant, qui serà el perfil fort de Junts dins l’executiu de Pere Aragonès. Amb Rius descartat, fins ara Jordi Puigneró era un dels noms com a possible número 2 de l’executiu, però la majoria de fonts es mostren prudents a l’hora de donar-ho tancat i asseguren que encara no hi ha res segur. Els noms de l'executiu els està treballant el secretari general, Jordi Sànchez, amb el beneplàcit de Carles Puigdemont, malgrat que ha optat per quedar-se al marge de la negociació i els noms del Govern.

D’altra banda, segons va avançar ahir El Periódico, l’expresident del Parlament Roger Torrent ocuparà finalment el departament d’Empresa i Treball, des d’on es vol impulsar el canvi de model productiu.

stats