Atemptat a Vidal-Quadras

Vidal-Quadras descarta que l'Iran torni a intentar matar-lo: "Seria autoacusar-se"

El fundador de Vox insisteix que va ser víctima del règim i demana a la UE que trenqui relacions

3 min
Vidal-Quadras, aquest divendres en roda de premsa a Madrid, la primera des que van intentar assassinar-lo

MadridAmb una veu "disfònica", encara en fase de recuperació del moviment a la zona mandibular, Aleix Vidal-Quadras ha reaparegut aquest divendres després de l'intent d'assassinat que va patir el 9 de novembre a Madrid. "No han aconseguit el seu objectiu. Miraculosament, he salvat la vida i penso continuar el combat a favor de la democràcia, la llibertat i els drets humans a l'Iran la resta de la meva vida, fins i tot amb més motivació, energia, entusiasme i dedicació que la que he tingut fins ara", ha destacat en una compareixença a l'Associació de la Premsa de la capital espanyola. Més enllà del que es pugui aclarir en la investigació sota secret de sumari a l'Audiència Nacional, Vidal-Quadras no té "cap dubte" que el règim dels aiatol·làs, "dictatorial, totalitari, misogin i homòfob", hi està al darrere.

"Jo no he sigut víctima d’un grup criminal ordinari, sinó d’un règim tirànic i criminal", ha subratllat el fundador de Vox. Tal com es va publicar el dia de l'atemptat, Vidal-Quadras ha explicat que quan era traslladat a l'hospital va escriure a la pantalla d'un mòbil "Iran". Ho va pensar de seguida perquè dos anys enrere, l'octubre del 2022, apareixia com a enemic número 1 en una mena de llista negra del ministeri d'Exteriors iranià. Una circumstància que el va "inquietar, no espantar", perquè mai va veure "realista" que el règim dels aiatol·làs es plantegés assassinar un exvicepresident del Parlament Europeu.

Un cop aquest intent no ha tingut èxit –Vidal-Quadras ha dit que el va salvar girar la cara quan va sentir darrere seu que li deien "Hola, senyor"–, descarta que tornin a provar-ho. "La probabilitat és molt petita. Tornar-ho a intentar seria autoacusar-se i tindria conseqüències diplomàtiques i econòmiques molt dolentes per al mateix règim", ha opinat l'exlíder del PP a Catalunya, que també ha assegurat que compta amb un dispositiu de seguretat del ministeri de l'Interior molt "complet i competent" que dificulta un nou atemptat. En aquest sentit, ha mostrat la seva confiança en els cossos i forces de seguretat de l'Estat, la justícia i també ha qualificat d'"exemplar" la sanitat pública.

La investigació, secreta

Més enllà del seu convenciment, la Policia Nacional treballava amb una primera hipòtesi d'un deute econòmic de Vidal-Quadras amb el Consell Nacional de Resistència de l'Iran (NCRI), precisament el grup opositor a qui ell sempre ha donat suport i que va ajudar-lo econòmicament en el naixement de Vox. El cas està sota secret de sumari i no han transcendit detalls sobre la investigació, més enllà d'algunes detencions que s'han produït les últimes setmanes. Fonts de la Fiscalia expliquen a l'ARA, a més, que "no està clar" que l'Iran estigui al darrere de l'intent d'assassinat.

Hi ha hagut cinc persones detingudes: dues a Granada, una a Fuengirola (Màlaga), una a Colòmbia i un ciutadà francès d'origen tunisià que hauria sigut l'autor material del tret. Vidal-Quadras ha assegurat que són sicaris i que aquest mètode és el que l'Iran ha fet servir des que va tornar a cometre "atacs terroristes extraterritorials" després de dues dècades sense activitat. Segons ell, les ambaixades a diversos països occidentals funcionen com a "centre d'operacions" per cometre assassinats i és per això que ha reclamat a Espanya i la Unió Europea que expulsi tots els diplomàtics de Teheran, "intensifiqui les sancions" i talli les relacions basades en "l'apaivagament i el diàleg" amb l'Iran.

stats