Vox confia en la protesta del camp per erosionar el PP: "A Génova tenen molta por"

L'extrema dreta prepara un gran acte la setmana que ve a Brussel·les amb el comissari europeu d'Agricultura

2 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, interpel·la Pedro Sánchez dimecres al Congrés.

MadridA la seu del carrer Génova de Madrid viuen l’onada de protestes del sector agrari amb una sensació ambivalent. D'una banda, consideren que els beneficia perquè les crítiques van dirigides sobretot al govern espanyol. Però de l’altra tenen por que aquestes mobilitzacions es converteixin en el salvavides electoral de Vox, sobretot de cara a les europees, ara que creien que l’extrema dreta havia entrat en un procés de desintegració. D’aquí que Alberto Núñez Feijóo fes seva dimecres una expressió més pròpia de Vox que del PP i carregués contra el "dogmatisme ambiental" del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Minuts més tard, Santiago Abascal va fer servir la mateixa expressió, però ho va fer per criticar el PP: "A Brussel·les PP, socialistes i verds voten junts el 89% de les ocasions en favor d’aquest dogmatisme ambiental. Pacte verd els de vostès dos, Agenda 2030, la de vostès dos", va clamar el líder de Vox. I és que l’extrema dreta ha vist en aquest àmbit una nínxol d’or per reviscolar després de les diferents crisis internes del partit, per exemple la de les Balears. La darrera enquesta de 40db per a El País i la Cadena SER, aquesta mateixa setmana, detectava una caiguda del PSOE d’un punt, fins al 30,5%, i una pujada de Vox gairebé exacta. Amb un 11,8%, Vox se situaria per davant de Sumar i gairebé arribaria al 12,4% del 23-J. A la seu del carrer Bambú estan convençuts que estan remuntant. El PP, mentrestant, es manté més o menys igual (34,4%).

Conselleries d'Agricultura

"A Génova tenen molta por", afirma a l'ARA un portaveu de Vox. I és que amb la perspectiva actual s’entén molt millor l’estratègia del partit d’Abascal per ocupar les conselleries d’agricultura allà on governen amb el PP. Ara estan en millor disposició per liderar aquest sector, i la setmana que ve faran una demostració de força al cor d’Europa. El dimecres 14, tots els consellers d’agricultura de Vox (el País Valencià, Castella i Lleó, Extremadura i l'Aragó) participaran en un gran acte al Parlament Europeu que comptarà amb la presència del comissari del ram, el polonès del partit ultra Llei i Justícia Janusz Wojciechowski, i representants de les principals organitzacions agràries espanyoles. Wojciechowski és un dels principals responsables de la marxa enrere de la Comissió en el pla per reduir l’ús de pesticides. L’objectiu de Vox és traslladar-li un document amb les reivindicacions del sector. O sigui, que a quatre dies de les eleccions gallegues, Vox ho ha preparat tot per presentar-se davant l’opinió pública espanyola com els adalils del sector primari barrejant dos eixos fonamentals de la seva ideologia: la lluita contra els objectius climàtics de l’Agenda 2030 i l’euroescepticisme. No en va l'acte el tancarà l'home fort del partit i exponent de la seva ala falangista: el català Jorge Buxadé.

Mentrestant, el PP està completament bolcat en les eleccions gallegues, amb Núñez Feijóo al capdavant, on el vot rural té un pes específic molt important. La sola idea que una pujada de Vox frustri la seva majoria absoluta provoca calfreds a Génova, i especialment al mateix Núñez Feijóo, que avui farà un míting a Bastiagueiro (la Corunya).

stats