Baròmetre del CEO
Política 05/07/2023

¿La teva mascota pot revelar qui votes?

Els votants de Vox i Cs són més de gossos i els comuns de gats, segons el CEO

2 min
Albert Rivera, amb el gos Lucas

BarcelonaDe tant en tant el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) introdueix preguntes curioses per saber com són els catalans. Ho va fer per exemple quan va anar a buscar el seu plat favorit (la llista completa la trobareu en aquest enllaç), quan va preguntar qui era la presidenta de la Comissió Europea (Ursula von der què?), o quan aquest juliol ha tornat a evidenciar que la gent no sap ben bé ni com es diu el president de la Generalitat ni encara menys el cap de l'oposició. Aquesta vegada el CEO ha optat també per preguntar per les mascotes dels catalans i les ha creuat, entre altres, amb el partit polític amb el qual simpatitzen. El resultat és que els votants dels comuns són els únics que prefereixen els gats i els de Vox i Ciutadans els que tenen més gossos. Potser per això, Albert Rivera va intentar remuntar les enquestes el 2019 presentant el Lucas, un gos que "encara feia olor de llet".

Segons dades del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, al país hi ha gairebé 1,6 milions de mascotes registrades, majoritàriament gossos i gats. De mitjana, hi ha un animal de companyia per cada dues llars catalanes. Tot i això, la majoria d'enquestats diuen que no tenen cap mascota. De fet, només entre els votants de Vox són majoria els que en tenen (56%) que els que no en tenen (36%). Com Santiago Abascal, que té un chihuahua a casa (tot i que acostuma a fotografiar-se amb cavalls i, fins i tot, amb tigres), els votants d'extrema dreta tenen més gossos (un 39%) que no pas gats (12%). Entre els votants de Ciutadans els percentatges es redueixen, però segueixen sent àmpliament els gossos (34%) els més habituals a les cases.

Les mascotes també són comunes a casa de la resta de polítics. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, té una gossa (Neula); el president del govern espanyol –a qui la dreta acostuma a anomenar Perro Sánchez– també té una gossa (Turca), i l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, té una hàmster (Coco). I això que són els simpatitzants dels comuns els més amants dels gats: un 20% tenen gat, un 8% gos i un 5% en tenen un de cada. Ara bé, també entre els comuns és on menys animals de companyia es troben: un 63% responen que no en tenen cap.

En la resta de partits també és majoritari el percentatge de simpatitzants que no tenen animal de companyia, però entre els que en tenen, els gossos són els més habituals. Hi ha un 21% de votants socialistes que tenen gos, mentre que un 11% tenen gat; al PP un 24% tenen gos i un 6% gat; a la CUP un 25% tenen gos i un 11% gat; a Junts un 25% tenen gos i un 9% gat, i a ERC un 23% tenen gos i un 16% gat.

stats