CONGRÉS FUNDACIONAL
Política 10/07/2016

Partit Demòcrata Català: la Convergència refundada ja té nom

Puigdemont i Mas han votat a favor de Partit Nacional Català, l'alternativa, que ha obtingut 657 vots davant dels 871 de l'opció guanyadora

Oriol March
2 min
Els congressistes, en el moment de votar a favor del nom del nou partit

BarcelonaLa Convergència refundada ja té nom: Partit Demòcrata Català. Així ho han decidit aquest diumenge al matí els associats del nou partit després d'intensos esdeveniments que van arrencar divendres amb polèmica i que han deixat pel camí les dues opcions que va proposar la direcció, Més Catalunya i Catalans Convergents. El nom triomfador surt de la terna de denominacions proposades pels congressistes aquest dissabte al matí, quan es va fer una selecció basada en el fet que les opcions que superessin el 60% dels vots dels assistents a la comissió creada específicament per triar les sigles podien anar directament a plenari. Aquesta llista ha acabat finalment reduïda a tres noms: Partit Demòcrata Català, Partit Nacional Català i Junts per Catalunya. Aquest últim ha caigut, finalment. L'opció guanyadora ha tingut 871 vots, i la segona, 657. Carles Puigdemont i Artur Mas han optat per Partit Nacional Català, l'opció perdedora. Neus Munté ha optat per Junts per Catalunya en primera instància i, després, pel mateix que els dos presidents. Els moments previs a la votació han estat presidits per crits a favor de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un nom de partit normal en un país normal que entronca amb la millor tradició progressista", ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a la sortida de la votació. "Ja no l'haurem de canviar quan Catalunya sigui independent", ha apuntat. El nom escollit entra en conflicte amb Demòcrates de Catalunya, que ahir va anunciar que estudiaria denúncies en cas que la tria fos aquesta. Santi Vila, conseller de Cultura, ha defensat que aquest xoc no serà "insalvable". "Així ho ha expressat la direcció", ha apuntat Vila, satisfet per la tria pel component "progressista" i "liberal" que té.

Després d'una jornada maratoniana en què es va decidir a última hora l'estructura de la direcció i el règim d'incompatibilitats, autèntics punts calents del congrés fundacional a banda del text que traça les línies mestres ideològiques, els assistents al congrés han començat a arribar a primera hora al recinte del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, situat al recinte del Fòrum. El tercer punt de l'ordre del dia remodelat és la tria del nom, i després caldrà aprovar al mateix plenari el document fundacional i les bases organitzatives.

Abans de triar el nom, els congressistes han aprovat el reglament de primàries per triar la direcció executiva el dia 23 de juliol i el document de transitorietat entre CDC i el nou partit.

stats