Atemptats 11-M

Zapatero, sobre l'autoria dels atemptats de l'11-M: "Mai hi va haver dubtes"

Es reafirma que la policia només tenia una línia d'investigació i apuntava al jihadisme

ARA
2 min
L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero

Barcelona“Només hi va haver una línia d’investigació fàctica de la policia fins a arribar a la conclusió que era terrorisme jihadista”. D’aquesta manera, a la vigília del vintè aniversari dels atemptats de l’11-M, l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha deixat clar aquest diumenge en una entrevista a Lo de Évole a La Sexta que el govern sortint, del popular José María Aznar, no es basava en cap investigació policial per apuntar a ETA. Al contrari: Zapatero s'ha reafirmat que “mai hi va poder haver dubtes sobre això”, malgrat que el PP va intentar fer creure el contrari a tota la societat espanyola.

En aquell context, el PP temia que si es vinculava l’atemptat de Madrid a l’islamisme radical acabaria perdent les eleccions espanyoles del 14 de març del 2004 per l'enviament de tropes a l'Iraq. I així va ser: va ser derrotat per Zapatero enmig d’una onada d’indignació per la desinformació del mateix govern espanyol al voltant de l’autoria dels atemptats.

Al marge de les manifestacions

En l'entrevista, Zapatero explica que l’endemà dels atemptats, a la manifestació que hi va haver contra el terrorisme i marcada pel crit de "quién ha sido", ell ja tenia el convenciment que darrere d'aquella atrocitat hi havia el terrorisme jihadista, malgrat la confusió generada pel govern d’Aznar. “¿Algú del PSOE li va dir: «Si és el terrorisme jihadista tenim moltes opcions de guanyar les eleccions». ¿S’ha de donar tot per donar suport a aquesta tesi?”, li ha preguntat Évole. “Mai”, ha contestat Zapatero, que també ha negat que el PSOE, tot i les acusacions del PP, estigués al darrere de les concentracions que es van fer el dia de reflexió davant les seus dels populars per reclamar la veritat sobre l’autoria de l'11-M. Fins i tot ha dit que havia donat indicacions al llavors secretari d’organització del PSOE perquè no s’hi veiés ningú del partit.

La retirada de la guerra

Zapatero relata com va ser la conversa que va mantenir amb el president dels Estats Units, George Bush, per comunicar-li la retirada de tropes espanyoles de la Guerra de l'Iraq. “Estic molt decebut”, li va admetre el president nord-americà, davant un Zapatero que, segons ha assegurat aquest diumenge, li va contestar que estava complint una promesa electoral. La seva relació es va mantenir sempre més freda: “No puc dir que tingués bona relació amb la seva administració”.

Aquest dilluns se succeiran els homenatges a les víctimes, entre els quals un acte a Madrid amb la presència del rei Felip VI, el govern espanyol i les autoritats europees.

stats