Política 10/12/2015

Zapatero entra en campanya 'felipejant' amb atacs a C's i Podem

L'expresident espanyol fa el primer i últim míting amb Sánchez reivindicant la seva "herència i tarannà" i amb crítiques àcides

Ferran Casas
3 min
José Luis Rodríguez Zapatero i Pedro Sánchez aquest dijous al poliesportiu La Taconera de Gijón, a Astúries / EFE

GijónJosé Luis Rodríguez Zapatero ha tornat aquest dijous als orígens. L'expresident del govern espanyol és lleonès però sempre ha explicat –hi ha tornat al poliesportiu de la Tejonera a Gijón davant més de 2.500 persones– que el seu primer míting, amb 16 anys, va ser un de Felipe González a la ciutat asturiana, que sempre ha tingut un vincle molt fort, començant per la tradició minera, amb la província castellana. Zapatero ha fet el primer i últim míting d'aquesta campanya (en principi no n'havia de fer cap) amb el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i la seva intervenció ha recordat molt les de González, que també actuarà amb el candidat una vegada. En el seu cas serà dimarts que ve a Badajoz. Ha recordat l'expresident perquè s'ha refugiat en una actitud entre la ironia i el cinisme en la crítica, s'ha reivindicat a fons i ha estat implacable amb els rivals polítics, ja siguin "els nous, als quals es veu que s'ha de dir pel seu nom, de Pablo o Albert", o Mariano Rajoy, de qui ha dit: "[Celebro] que vagi a bodes gais de dirigents del PP [Javier Maroto] després de tantes manifestacions, tants autobusos i tants bisbes, que jo no vaig pensar mai que n'hi hagués tants en aquest país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero ha saludat amb un "aquí estic, amb el meu tarannà i la meva herència", i ha lamentat que el PP "arribi tard" a quasi tot, ja sigui la condemna del franquisme o els drets de les parelles del mateix sexe. L'exlíder del PSOE ha constatat que Rajoy sap "de futbol i poca cosa més", i que mentrestant "deixa fer els poderosos, com feia l'expresident americà Ronald Reagan".

Però les crítiques més dures han estat contra C's i Podem. Als primers per haver recuperat gairebé fil per randa, ha dit, el programa "que el PP va deixar al calaix" el 2004 quan va perdre la Moncloa després que ell guanyés les eleccions. I als segons els ha tirat en cara que demonitzin els pactes de la Transició. "Ens diuen els de C's que hem de canviar la llei de la violència de gènere, o no en saben més o són uns masclistes", ha etzibat. Pel que fa a les propostes del PP recuperades, ha citat el contracte únic i el fervor bel·licista.

Després de preguntar-se retòricament, per treure al PSOE l'etiqueta de "vell", si "la sanitat pública, l’educació universal o apujar pensions mínimes" és antic o nou ha atacat Podem recordant que ha canviat diverses vegades en un any el programa en temes com l'OTAN, l'euro o el pagament del deute. Zapatero ha dit que la Transició "va ser exemplar" i que ningú ha de comptar amb ell, i per tant, i aquí l'avís a Sánchez, tampoc amb el PSOE, "per esmenar els nostres pares i avis".

Zapatero ha marxat abans que acabés el míting (l'esperaven a Alemanya) convençut que Sánchez "defensarà el govern d’Espanya amb dignitat i orgull". Aquest s'ha mostrat satisfet de l'herència de Zapatero, que ha estat un llast per al seu partit en els darrers quatre anys, i ha promès desenterrar algunes de les seves banderes. Dues promeses concretes: "recuperar i revitalitzar" la llei de dependència i fer un govern paritari entre homes i dones. Zapatero no ha fet cap referència al procés català. Sí que ho ha fet Sánchez quan ha indicat que ell és "el principal garant de la unitat d'Espanya" i, sense voler ser equidistant entre Artur Mas i Rajoy, ha afirmat que el govern del PP, al qual ell dóna suport, ha d'assumir responsabilitats pel que ha passat a Catalunya.

stats