Ara Premium 01/10/2014

Les estirades d'orelles de la premsa internacional a Rajoy per la seva política amb Catalunya

A través dels seus editorials, mitjans de referència han criticat el govern espanyol per la seva política en relació amb les aspiracions nacionals de Catalunya

Cristina Mas
2 min

BarcelonaDes de la manifestació del 10-J fins a la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional, el procés català ha despertat l'interès de la premsa internacional. Grans mitjans internacionals, sense posicionar-se obertament a favor de la independència, han criticat l'immobilisme del president espanyol, Mariano Rajoy.

  • Bloomberg: El gegant de la comunicació nord-americà especialitzat en informació econòmica demana a Rajoy que "reconegui els seus errors" i deixi votar els catalans, com ha fet el primer ministre britànic, David Cameron, a Escòcia. En un editorial publicat a la seva web de notícies aquest dimecres, amb el títol 'Primer Escòcia, ara Espanya', Bloomberg demana al president espanyol que cedeixi més autonomia a Catalunya –incloent-hi el pacte fiscal–, reformi la Constitució, permeti la celebració d'un referèndum i faci campanya pel no.
  • Financial Times: El prestigiós diari britànic, en un editorial el 5 de maig titulat 'És l'hora de frenar la crisi a Catalunya', reclamava a Mariano Rajoy que negociï una solució política amb Catalunya i que ofereixi una tercera via entre "la secessió i l''statu quo'". També exigia al president espanyol "un compromís" per respondre a les aspiracions catalanes i "més autonomia per a Catalunya, sota la forma d'una nova Constitució".
  • The New York Times: El diari nord-americà va publicar l'11 de març un editorial titulat 'Sancions per al Sr. Putin', en què desvinculava el referèndum d'annexió a Rússia de la península ucraïnesa de Crimea dels processos de Catalunya, Escòcia o el Quebec. "És important en aquesta etapa de la crisi a Ucraïna aclarir que la qüestió no és simplement 'a qui pertany Crimea'", deia l'editorial. I afegia que els casos de Catalunya, Escòcia i el Quebec demostren que hi ha "procediments legítims" per reclamar la sobirania.
  • The Economist: El setmanari britànic, en un editorial del 3 de maig amb el títol 'Guerres de secessió a Espanya', assegurava que "Espanya està fracassant a l'hora de gestionar un dels seus problemes més espinosos". El text defensava que Mas "està empès per forces fora del seu control" i que Rajoy "sembla esperar que la lenta recuperació econòmica faci desaparèixer el problema".
stats