CINEMA
Cultura 17/04/2013

Isona Passola presidirà l'Acadèmia del Cinema Català

La productora de 'Pa negre' s'imposa en unes eleccions marcades per la polèmica

Xavi Serra
3 min

Barcelona.En una jornada electoral tensa, parcialment enterbolida per les objeccions i els retrets del candidat perdedor, Isona Passola es va proclamar ahir nova presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català. La victòria de Passola, fins a un cert punt previsible, es podria haver de revisar si Jordi Rediu fa efectiva l'amenaça velada d'impugnar el resultat de les eleccions. "Hi tinc tot el dret", afirmava abans i tot de conèixer els resultats. "Ara, si guanyo no ho faré, esclar". Una opció impossible: 93 vots per a Passola contra 31 per a Rediu, amb quatre vots en blanc, 20 nuls i un percentatge de participació inferior al 50%.

Les objeccions de Rediu, que durant la campanya ha criticat la falta de transparència de la junta anterior, es referien principalment a un defecte de forma molt específic: els estatuts de l'Acadèmia no recullen la possibilitat del vot per correu. De fet, en les últimes eleccions -les primeres, de fet-, en què només es va presentar la candidatura de Joel Joan, el lletrat present va invalidar el vot per correu, tot i que no hi va haver cap votació. "A mi ja m'està bé que sigui per correu, delegat o representat -afirmava Rediu-, però s'ha de complir el que diuen els estatuts".

Una presidenta en ratxa

La tensió viscuda durant el debat, que es va allargar més del previst i va provocar un formigueig de desercions d'acadèmics, va fer que durant alguns moments s'arribés a posar en dubte la celebració de la votació. Finalment, però, es va prendre la decisió de fer-la. Passola, tranquil·la, destacava la "bona fe" de la junta. "És bo que hi hagi debat, però no que el debat sigui sobre un defecte de procediment. Els membres d'aquesta junta, jove i valenta, han treballat com bèsties durant els últims cinc anys. Si han tingut algun defecte de forma, penso que se'ls ha de perdonar". Membres de la junta, mentrestant, consideraven els arguments de Rediu amb una barreja de "sorpresa i tristesa". Fins a l'últim moment no van tenir notícia de les objeccions del candidat. Destapar la caixa dels trons a última hora s'entenia ahir com una estratègia per impossibilitar la votació.

Tot i l'ambient enterbolit, l'era de Joel Joan al capdavant de l'Acadèmia del Cinema Català ja és història. Els pronòstics s'han complert. Isona Passola prendrà el relleu de Joel Joan, que ahir no va poder votar perquè les eleccions li coincidien amb un rodatge a Alemanya. La nova junta comptarà en les seves files amb l'actor Sergi López com a vicepresident, la productora Elisa Plaza de secretària i la tècnica de postproducció Maria Rosa Fusté de tresorera. Els vocals seran Josep Maria Civit, Clara Segura, Aina Clotet, Pep Armengol, Edmon Roch i Cesc Gay. Tant Plaza com Fusté i Armengol formaven part de l'anterior junta, i atribueixen, per tant, una línia continuadora a la candidatura d'Isona Passola.

La nova presidenta no para de sumar èxits. La productora de Pa negre , que fa uns mesos va trencar tots els rècords de finançament popular amb la campanya de micromecenatge de l'Endemà , tancava ahir una ratxa triomfal. Ara, però, si l'ombra de la impugnació no ho impedeix, Passola haurà d'afrontar els reptes d'un mandat en què s'haurà de consolidar la tasca engegada per la junta anterior i replantejar algunes qüestions. La primera i més urgent, el procés electoral, perquè no es tornin a repetir situacions com la d'ahir. En saber els resultats la nova presidenta va proclamar l'objectiu del mandat: "Crear una marca potent del cinema català, recuperar l'autoestima i impulsar més activitats més enllà dels Gaudí".

stats