Publicitat
Publicitat

Els candidats als Gaudí prenen posicions

78 films opten a uns premis que presentarà Àngel Llacer

La cursa dels Gaudí ha començat oficialment. L’Acadèmia del Cinema Català va organitzar ahir als jardins del Palau Robert la primera festa dels candidats i les candidates per presentar les 78 pel·lícules que optaran a la setena edició dels premis Gaudí. És la primera vegada que l’Acadèmia escenifica el tret de sortida perquè els acadèmics votin les pel·lícules -a partir del 9 de desembre- i escullin els nominats, que s’anunciaran el 30 de desembre.

La presentació dels candidats també permet fer balanç de la producció anual i començar a intuir quins seran els favorits dels pròxims Gaudí. Només deu títols aspiren al premi a la millor pel·lícula en català. Les quatre nominacions s’hauran de repartir entre films com Born i Rastres de sàndal, estrenats fa poc, o pel·lícules encara inèdites a sales comercials com La fossa, de Pere Vilà, i L’altra frontera, vista al Festival de Sitges. La gran favorita, però, és el singular melodrama històric Stella cadente, el debut en la ficció de Lluís Miñarro. Una collita escassa marcada per la crisi; l’any passat, per exemple, hi havia tretze candidates.

També cauen les candidates a millor pel·lícula en llengua no catalana, que passen de 20 a 16. Aquí la llista inclou autors més consagrats com Isabel Coixet -amb la seva incursió en el terror amb Mi otro yo -, Jaime Rosales per Hermosa juventud i Jaume Balagueró per [REC]4, i títols d’èxit a taquilla com El Niño, de Daniel Monzón. Però també apareixen propostes més atrevides com Family tour, de Liliana Torres, i les experimentals La distancia i La jungla interior. Però qui apunta com a favorita de la categoria -i potser dels premis-és 10.000 km, el debut de Carlos Marques-Marcet.

Absències i retorn de l’animació

Sobta l’absència en la categoria documental de Ciutat morta, premiada en diversos festivals. Segons l’Acadèmia, sense compromís d’estrena comercial abans del 31 de desembre no podia optar als Gaudí. Per la mateixa raó, no són candidats films projectats a festivals com Murieron por encima de sus posibilidades i El camí més llarg per tornar a casa. La bona notícia d’aquesta edició és que, després que l’any passat la categoria d’animació quedés deserta, enguany torna a haver-hi participació amb dos títols.

L’Acadèmia també va aprofitar la festa per anunciar el presentador de la pròxima gala. Serà l’actor Àngel Llàcer, que tornarà a ser el mestre de cerimònies després de l’aplaudida actuació de l’any passat. La cita ja està marcada al calendari: el diumenge 1 de febrer. Abans, però, els 371 acadèmics hauran de mirar, valorar i, finalment, votar.

Més continguts de