Efímers 17/04/2015

La DO Penedès i el cava brinden junts

Els vins tranquils i els escumosos han firmat la pau en un moment històric de consum de vi i de cava català al país

Trinitat Gilbert
4 min
La DO Penedès i el cava brinden junts Un cartell jazzístic d’alta volada ‘100 coses que  cal saber dels vins’

BarcelonaEs viuen moments històrics tant per al vi català com per al cava, i al Penedès, on les dues denominacions d’origen conviuen amb la DO Catalunya, s’han destensat les posicions. Fins fa uns dies, el cava havia quedat exclòs de la IX Edició del Festival Vijazz, de Vilafranca del Penedès, que se celebra al juliol i és l’aparador del territori vitivínicola, amb xifres d’assistència que freguen les 50.000 persones. En principi tot apuntava que als tastos només s’hi servirien vins i escumosos agrupats amb l’etiqueta Classic Penedès. Però un acord final ha obert les portes als caves i ha rebaixat la tibantor.

Alguns havien arribat a qualificar les tensions com una “guerra caïnita”, perquè sovint els mateixos productors de vins de la DO Penedès són els de cava. Ara bé, cada sector ha sostingut els seus arguments. D’una banda, el president de la DO Penedès, Josep Maria Albet i Noya, i el director de la mateixa denominació d’origen, Cisco Olivella, afirmen: “Era normal que decidíssim una exclusivitat de la marca Penedès, perquè la DO és qui coorganitza el Vijazz, i cada any hi hem anat aportant una suma econòmica important per donar relleu al territori”. Dit amb unes altres paraules, servir-hi només vins i escumosos de la DO Penedès -els anomenats Classic Penedès- era “apostar pel Penedès”, consideraven.

D’altra banda, els cavistes es mostraven disconformes. “No estàvem gens d’acord amb la decisió de la DO Penedès, i ho vam fer saber des del primer moment”, afirma el productor Antoni Rossell, de la cava Oriol Rossell. “El cava és el vi escumós més important del Penedès. Per què una fira no ens havia de donar visibilitat?” La situació era “surrealista”, segons Rosell. Però des de la DO Penedès ho veien diferent. El cava té una normativa que pertany a l’Estat, al ministeri d’Agricultura, que no obliga a mostrar d’on prové el raïm amb què es produeix. “En vint-i-cinc anys d’existència la DO Cava no ha volgut establir subzones. Per aquest motiu, i d’altres, alguns elaboradors d’escumosos han volgut allunyar-se’n per fer escumosos amb un cognom clar, com Classic Penedès”, diu Albet i Noya, que justifica que van decidir demanar exclusivitat per al Vijazz perquè temien que “vinguessin cavistes de fora del Penedès, ja que de cava se’n fa a tot l’Estat”.

Acord entre productors

Finalment, la DO Penedès i la DO Cava, juntament amb l’Ajuntament de Vilafranca i l’Acadèmia Tastavins, organitzadora del Vijazz, han arribat a un acord i han resolt que el cava també sigui present als tastos i maridatges, amb dues referències per celler, i que, a més, la DO Cava sigui per primera vegada coorganitzadora del festival, amb 11.000 euros d’aportació, la mateixa quantitat que aporta al Cavatast de Sant Sadurní d’Anoia. Toni de la Rosa, president de la Confraria del Cava i productor de Caves Torelló, destaca: “No tenia sentit que no estiguéssim junts al Vijazz”. De la Rosa apunta que “vins i caves sempre anem de bracet al Penedès, com s’ha demostrat en totes les edicions anteriors del Vijazz”. Per a aquest productor, anar junts és la cosa més normal, ja que “la majoria d’elaboradors fem tant vins tranquils com vins escumosos”, explica.

Des de l’Acadèmia Tastavins, la impulsora del Vijazz, que carrega amb el pes de la promoció del Penedès en tota la seva amplitud, Joan Tarrada entén els diversos interessos econòmics que hi ha al territori. “Cadascú mira el millor per a casa seva, però nosaltres hem batallat per tots i, al capdavall, hem aconseguit un final feliç, tot i que també he de dir que mai havíem arribat a pensar que n’hi podria haver un altre”.

I mentre al Penedès es respira tranquil·litat amb tots els fronts calmats, el president de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Jordi Bort, subratlla que les xifres de consum de vi català són històriques. “Tant a les llars com als restaurants de Catalunya s’obren més vins que mai d’algunes de les 11 denominacions d’origen catalanes”, raona Bort.

Segons dades de Nielsen, el 2008 els vins catalans tenien una quota de mercat a Catalunya del 27,7%. El 2014 les dades indicaven que el vi català ja representava gairebé un 34% del total consumit a Catalunya, per sobre dels vins de la DOQ Rioja i Ribera del Duero. De totes les denominacions d’origen, la DO Penedès torna a liderar amb majoria en les vendes en alimentació (13,5%) i hosteleria (14,8%) al mercat català. Per la seva banda, la DO Cava també ha recuperat les vendes en el mercat interior amb un increment de 6 milions d’ampolles.

Un cartell jazzístic d’alta volada

Stanley Clarke Band i The Bad Plus & Joshua Redman són els dos noms de referència de la nova edició de Vijazz. Stanleu Clarke, guanyador de 4 Grammy, inaugurarà el festival amb peces del nou àlbum, Up, 2014 Heads Up. L’acompanyaran el pianista Beka Gochiashvili i el bateria Mike Mitchell. The Bad Plus & Joshua Redman farà al Vijazz tot just la seva segona actuació a l’Estat d’ençà que es van ajuntar, el 2012.

‘100 coses que cal saber dels vins’

Àngel García Petit, professor de viticultura i enologia, revela quines són les coses que cal saber sobre els vins en el llibre, publicat per Cossetània Edicions, 100 coses que cal saber dels vins. Una d’aquestes 100 coses és la diferència entre cava i xampany, perquè “sembla que estem condemnats a fer-nos aquesta pregunta cada vegada que algú lloa un dels dos productes i menysté l’altre”. I la veritat és que “cava i xampany s’elaboren exactament igual però en climes diferents, amb raïms diferents i amb criteris diferents”.

Una altra és que “el vi pot causar mal de cap”, malgrat que el doctor Pasteur, el famós microbiòleg, digués amb tota la raó del món que el vi és la més sana de totes les begudes, però, “a més de substàncies favorables per a l’organisme, també porta una quantitat considerable d’alcohol”. A part d’aquest motiu, se sap que “hi ha persones que amb dosis moderades de vi tenen molèsties”, i en aquest cas “el responsable no és l’alcohol, sinó altres compostos originats durant la fermentació del most o durant la conservació del vi”.

I encara una altra de les explicacions per conèixer el món del vi: la Vitis vinisfera, el cep, va sorgir espontàniament a l’antiga Mesopotàmia, “si fa no fa a la zona on hi ha els actuals Iran i Iraq, des d’on es va escampar principalment cap a l’oest”.

stats