REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 26/09/2013

L'Estat tensa l'ERO de CatalunyaCaixa i fa perillar la subhasta

El FROB vol reduir el cost de l'ajust amb el risc que els sindicats impugnin l'expedient

i
Toni Garganté
3 min
Una de les concentracions dels treballadors de CatalunyaCaixa davant la seu de l'entitat, a Barcelona. Ara han convocat dues jornades de vaga.

BarcelonaQueden pocs dies per al 9 d'octubre, dia límit per negociar un acord en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de CatalunyaCaixa. Darrere les cortines esperen els bancs interessats en la subhasta de l'entitat, però el calendari per vendre-la no queda clar. Això sí, haurà d'esperar que es consumi la venda de Novagalicia, que està en ple procés de presentació d'ofertes amb la voluntat que hi hagi un desenllaç a principis d'octubre. La venda de CatalunyaCaixa vindria immediatament després en un procés que es podria tancar el novembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'ERO que negocien en aquests moments la direcció i els sindicats pot afectar de manera decisiva la subhasta. Bankia i Novagalicia ja han realitzat els ajustos laborals que va manar Brussel·les, però el banc fruit de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa encara el té pendent. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el principal accionista, va preferir en la segona subhasta fracassada del març passat que fos el comprador qui fes l'ajust laboral. Però abans de l'estiu els possibles bancs interessats ja van advertir a l'Estat que no volien situacions desagradables. A corre-cuita, l'equip del president José Carlos Pla va convocar els sindicats durant l'agost, i ara les negociacions estan encallades en un expedient per a la tercera part de la plantilla, amb 2.395 afectats, a qui l'Estat ofereix 25 dies per any treballat d'indemnització, amb un màxim de 18 pagues. La resta dels treballadors haurien de reduir-se el sou un 15%.

Resolució d'ERC

Els representants sindicals ja han convocat vaga per al 30 de setembre i l'1 d'octubre, per forçar prejubilacions i que les mesures de reducció de plantilla siguin voluntàries. En aquest sentit, els representants dels treballadors es van reunir ahir amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que es va comprometre a presentar una resolució al Parlament català, que es votarà divendres, per demanar que no hi hagi discriminació respecte a les plantilles de Bankia i Novagalicia.

En aquestes estratègies per arribar a un pacte, "el FROB juga amb foc, perquè s'arrisca a arribar al dia 9 d'octubre sense un acord i que llavors els sindicats impugnin l'expedient", destaquen portaveus dels empleats. En aquest cas, el possible comprador heretaria una entitat amb conflictes als jutjats, una línia vermella que difícilment voldran trepitjar.

L'altra frontera és que el nou accionista comprarà un banc "amb una plantilla envellida" (unes 1.500 persones tenen més de 50 anys), sense haver aplicat un pla de prejubilacions, una pràctica estesa durant anys al sector i que el govern de Mariano Rajoy va limitar fa mesos. Altres fonts indiquen que CatalunyaCaixa ja va realitzar ajustos el 2010, amb la sortida d'empleats de més de 56 anys.

En tot cas, el FROB s'ha entestat a treure el màxim profit de la subhasta centrant-se molt en el preu de venda sense adonar-se que un expedient de regulació pactat pot ser un reclam més important per al comprador final. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, farà mans i mànigues perquè la gran banca espanyola presenti ofertes, és a dir, Santander, BBVA i CaixaBank. I no caldria descartar del tot el Banc Sabadell. La segona subhasta del març es va interrompre perquè no es va plantejar cap esquema de protecció d'actius (EPA), amb l'excusa que CatalunyaCaixa ja estava sanejada.

Però les mateixes fonts assenyalen que l'anterior cúpula directiva d'Adolf Todó ja va alertar que l'entitat necessitava fins a 3.000 milions per eixugar els dèficits de capital i solvència. Amb el procés arbitral de les participacions preferents per resoldre, caldrà saber si aquests dèficits seran més elevats.

stats