SISTEMA ELÈCTRIC
Economia 21/09/2013

Soria admet un dèficit de tarifa de 3.000 milions per a aquest any

El govern espanyol aprova el projecte de llei de reforma elèctrica

Joan Faus / Ignasi Pujol
2 min

Madrid / Barcelona.El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei de reforma energètica, que va rebre el primer vistiplau a mitjans de juliol i que ara iniciarà la seva tramitació al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma -segons va explicar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, en la roda de premsa posterior al consell de ministres- no suposa grans novetats respecte al text del juliol, ja que s'han rebutjat les dues recomanacions que ha fet la Comissió Nacional d'Energia (CNE). La primera estava en contra de gravar l'autoconsum, és a dir, la possibilitat que algun usuari se surti del sistema elèctric general i pugui consumir el que produeix. I la segona, en contra del fet que a la reforma els sistemes insulars rebin una retribució superior que a la resta d'Espanya.

Acabar amb el dèficit

Soria va insistir que l'objectiu de la reforma és reduir l'anomenat dèficit de tarifa , que correspon a la diferència entre els ingressos i els costos del sistema elèctric. El ministre va explicar que aquest any s'han generat 4.500 milions d'euros de dèficit de tarifa, que, va dir, hauria escalat fins als 10.500 milions si no s'haguessin adoptat diferents mesures en els últims mesos.

En aquest sentit, va revelar que el pronòstic del govern espanyol és que a finals d'any aquest forat sigui "probablement" de 2.500 o 3.000 milions, és a dir, uns 2.000 o 1.500 milions menys que ara. I que el 2014 si hi ha dèficit es corregeixi automàticament amb els mecanismes que fixa la reforma. Més enllà del generat aquest any, el conjunt de la bombolla elèctrica ronda els 25.000 milions d'euros.

La reforma aprovada ahir planteja un estalvi de 4.500 milions d'euros, que procedeix d'una reducció de 2.700 milions en la retribució a les activitats regulades, 900 milions gràcies a la pujada del preu de la llum de l'agost i uns altres 900 assumits pels pressupostos de l'Estat.

Tot i això, Soria va remarcar que el preu de la llum a Espanya és superior que a la resta de la UE.

stats