JUDICIAL
Economia 18/09/2013

La fiscal acusa directius del Govern i Telefónica de falsejar un concurs

Membres del CTTI haurien preacordat l'adjudicació el 2009

Dani Sánchez Ugart
2 min

Barcelona.La Fiscalia de Barcelona va denunciar ahir tres directius i exdirectius del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), l'organisme de la Generalitat encarregat de gestionar els serveis TIC del Govern, per presumptes irregularitats en un concurs adjudicat a Telefónica i una altra empresa l'any 2009. Segons la fiscal hi havia un acord previ entre el CTTI, Telefónica i aquesta empresa, creadora d'una aplicació informàtica, perquè se'ls adjudiqués un concurs, valorat en uns 70.000 euros, segons dues fonts pròximes al procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els denunciats hi ha l'antic director gerent del CTTI, José Luis Checa; l'actual responsable de l'àrea de tecnologies de la informació i les telecomunicacions del departament d'Economia i Coneixement, Sílvia Garre (que aleshores era tècnica de l'àrea de seguretat del CTTI), i l'aleshores director de seguretat i relació amb els proveïdors de l'organisme, Tomàs Roy. La Fiscalia denuncia també quatre comercials i directius de Telefónica (tres dels quals encara treballen per a l'empresa) i el soci director de l'altra empresa.

La fiscal els acusa de "manipular els termes i condicions de l'oferta presentada a concurs, aconseguir alterar-ne l'adjudicació en benefici d'alguns d'ells [dels denunciats] i en clar perjudici dels que, a priori, de manera objectiva, optaven en condicions més favorables a la seva concessió". Per tot plegat la fiscal hi veu un presumpte delicte de falsedat documental, alteració en els preus en concurs i prevaricació.

Ahir, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig va recordar que l'adjudicació es va fer en l'època del tripartit i va dir que el Govern "està col·laborant" amb la justícia.

"Acord previ"

Segons la fiscal, els denunciats del CTTI estaven interessats a comprar una eina informàtica que complís la llei de protecció de dades. Els acusats del CTTI, segons la fiscal, van assabentar-se de l'existència d'una aplicació de l'empresa ara acusada que "complia els seus requisits". "El CTTI va prendre la decisió de comprar aquesta eina i va arribar fins i tot a concertar [...] el preu". Així, el concurs que es va obrir el dia 21 d'abril del 2009 es va fer, segons el fiscal, amb la decisió d'adjudicar-lo a l'empresa ara coacusada, que es presentava "amb un acord de distribució en exclusivitat amb Telefónica", pres per endavant.

Segons la denúncia, l'altra empresa i Telefónica van presentar una oferta més cara de l'acordada, cosa que va desencadenar "un intens intercanvi de correus" entre els denunciats "que va fer patent l'acord previ existent entre el CTTI i l'altra empresa, l'error en el preu pactat, i l'interès de totes les parts que fos Telefónica l'adjudicatària". La companyia, finalment, es va endur el contracte el 7 de setembre del 2009.

stats