AUTOPISTES
Economia 13/07/2013

Els peatges Autema porten la Generalitat als tribunals

La concessionària, propietat de Ferrovial i Abertis, exigeix 27 milions en concepte de descomptes

Ara
2 min

BarcelonaAutema, concessionària de l'autopista C-16, que uneix Sant Cugat amb Manresa, ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar 27,1 milions d'euros en concepte de compensacions per descomptes que la Generalitat va aplicar el 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra correspon a aquell any, però és possible que en el futur segueixi creixent, ja que les compensacions corresponents al 2012 s'eleven a 29,5 milions d'euros addicionals, segons va publicar ahir el diari Expansión . "La societat té previst seguir reclamant el deute exigible a mesura que vagi vencent", s'explicava en la memòria de la companyia corresponent a l'any passat.

Autema és una concessionària d'autopistes propietat majoritàriament de Ferrovial, que controla un 76,3% del capital a través de la seva filial Cintra. La resta del capital està en mans d'Acesa, propietat d'Abertis. Segons consta en la memòria, la companyia va guanyar 50,8 milions d'euros l'any passat, un 53% més que en l'exercici anterior. De totes maneres, aquest augment es deu sobretot a uns ingressos extraordinaris de 20 milions en guanyar un conflicte legal amb Hisenda.

El recurs es va formalitzar el juny del 2012 i apareix en els comptes que la companyia ha dipositat al registre mercantil. El deute té l'origen en l'aplicació de dos decrets de la Generalitat. El primer es remunta al 1999, quan el Govern va introduir descomptes de fins al 50% per als usuaris habituals d'aquesta autopista. El compromís de l'executiu és pagar a la concessionària en el primer semestre de l'any següent, cosa que no es va produir. El segon decret de la Generalitat correspon al 2004 i s'hi estipulava que els increments de tarifes dels peatges no només estiguessin vinculats a l'IPC, sinó que també incloguessin un factor corrector en funció del trànsit registrat a l'autopista en qüestió.

El motiu pel qual el 2012 aquest deute encara va augmentar més és perquè en aquell exercici van entrar en vigor altres descomptes, per exemple d'un 30% per l'ús freqüent, un altre 30% per l'ús de vehicles amb baixes emissions de gasos contaminants i encara un 40% més per als cotxes que transportessin tres persones o més.

Riscos creixents

En la seva memòria, Autema assenyala com un risc financer "els continuats incompliments" de l'administració en els pagaments que considera legítims. Fins i tot, s'hi avisa de la possibilitat de tenir dèficit de caixa durant el 2013, cosa que, en qualsevol cas, "no suposaria un problema de continuïtat per a la societat".

stats