Economia 18/09/2015

Els empresaris i el procés: guia per saber què pensa cada patronal

A favor, en contra, els que aposten per la tercera via o els que encara estan demanant el pacte fiscal: no es pot parlar d'una posició única i uniforme

Xavier Grau
7 min
Els empresaris s'han reunit aquest matí a Llafranc

BarcelonaLes patronals catalanes i estatals i diferents organitzacions empresarials s'han anat posicionant sobre el procés català. Hi ha posicionaments de tot tipus: a favor, en contra, els que aposten per la tercera via o els que encara estan demanant el pacte fiscal. Però queda clar que no es pot parlar d'una posició única i uniforme dels empresaris sobre el procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el recull dels principals posicionaments oficials que s'han fet públics fins ara:

CEOE i Cepyme

El president de la CEOE diu que Catalunya també ha de treballar per reduir el dèficit

Són les dues principals patronals espanyoles, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials i la Confederació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses. La primera està presidida pel català Juan Rosell, que va fer el salt des de la presidència de Foment del Treball. El dia 9 de setembre van fer un comunicat en què destaquen que "Catalunya és una part important i necessària" d'Espanya i "les decisions que afecten un tot, per ser legítimes no poden ser preses per una part d'aquest tot". A més, indiquen que les conseqüències d'una hipotètica secessió de Catalunya per a la resta d'Espanya i la Unió Europea serien "molt greus" per a l'economia, les empreses i el benestar de les persones de Catalunya i de tot Espanya. Per això demanaven un esforç per facilitar la convivència dins l'ordenament jurídic.

Càmbra de Comerç d'Espanya

Josep Lluís Bonet / EMILIO NARANJO / EFE

També la presideix un català, el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, que es va expressar amb una carta conjunta signada amb Juan Rosell el 7 de setembre. A la carta deien que una secessió tindria conseqüències per a l'activitat econòmica de Catalunya, i "sobre aquests efectes concrets s'hauria de discutir". Catalunya quedaria fora de la Unió Europea i l'euro, al seu parer, fet que afectaria les emissions de deute i les exportacions. Apel·len al diàleg dels polítics dins el pacte constitucional per prendre "les reformes necessàries". "Som molts els que ens sentim catalans, espanyols i europeus, i no volem renunciar a cap d'aquestes condicions", conclouen.

Cambra de Comerç de Barcelona

Miquel Valls, ahir, en un instant de l'entrevista a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona, a l'avinguda Diagonal.

El seu president és Miquel Valls, que s'ha guanyat algunes crítiques per unes declaracions en què va dir que una hipotètica independència tindria conseqüències econòmiques. La Cambra és signant del Manifest del Far, que aglutina la majoria de patronals i cambres de Catalunya que donen suport al dret a decidir. Recentment, Miquel Valls va rebre Artur Mas a la Cambra, va evitar referir-se al procés i va demanar estabilitat i suport a l'economia productiva.

Foment del Treball

MÀ FERMA
 Tot i ser qüestionat en veu baixa, Joaquim Gay de Montellà ha aconseguit que el seu lideratge al capdavant de Foment del Treball pateixi poques fissures. Després de succeir Joan Rosell com a president de la patronal catalana, ara seguirà en el càrrec durant quatre anys més com a màxim.

És la patronal més antiga de Catalunya. El seu president, Joaquim Gay de Montellà, s'ha pronunciat més d'un cop a favor del pacte fiscal. L'últim document que fa menció del procés és la publicació 'Fiscalitat més competitiva i augment d'inversions en infraestructures, propostes estratègiques per al govern de la Generalitat', fet públic amb motiu de la convocatòria electoral. Reconeix el caràcter extraordinari i excepcional de la convocatòria electoral "pel fet que diverses candidatures plantegen un procés secessionista". Això prova, en el seu parer, "tensió i màxima preocupació des de la perspectiva econòmica i empresarial". Per això demana contemplar la convocatòria com unes eleccions autonòmiques, "que és exactament el que disposa el document de convocatòria formal". Diu que el Govern que surti de les eleccions "tindrà la responsabilitat de governar per a tots els ciutadans". Un executiu que "s'ha de formar dins el marc legal, en un entorn de seguretat jurídica, drets, obligacions i amb l'estabilitat necessària".

Pimec

Pimec no vol que l'acte dels empresaris tingui lectura política

És la principal patronal de micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya. El seu president, Josep González, és signant del Manifest del Far, un document de les patronals i organitzacions empresarials catalanes que donen suport al procés, que van signar el 8 de maig del 2014 i que van ratificar en un acte públic el 3 de setembre a Barcelona. El president de Pimec, Josep González, va demanar serietat i va dir que no entenia tantes pors, temors i ingerències, i va refermar el seu posicionament respecte al "dret que té el poble català de decidir el seu futur". Defensor del dret a decidir sense anar més enllà "per respecte a la pluralitat empresarial".

Cecot

La Cecot portarà a Europa 
 La indemnització pel Castor

Patronal del Vallès que presideix Antoni Abad, que s'ha pronunciat a favor del dret a decidir. En la seva pàgina web té penjat un editorial en el qual justifica el seu suport al Manifest del Far. "Signar el Manifest del Far és reiterar el nostre compromís democràtic amb el resultat de les urnes del 27 de setembre". Considera un "insult a la intel·ligència" afirmar que els empresaris obeeixen a una sola voluntat política. "El dret de consulta ens sembla un element de qualitat democràtica", afirma l'editorial i assegura que "als empresaris la democràcia no ens provoca inquietud". Retreu la falta de diàleg d'Espanya i dóna suport a la màxima "o canviem el país o canviem de país". Per a la Cecot, les eleccions, en ser consultats el conjunt de ciutadans, "orientaran el futur de Catalunya".

Cercle d'Economia

DIÀLEG
 El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el president del Cercle, Antón Costas, ahir a Barcelona.

Es considera un lobi format per empresaris, però també per acadèmics i altres professionals lligats a la vida econòmica i empresarial catalana, que presideix el professor Anton Costas. S'expressa a través de notes d'opinió, l'última publicada el 16 de setembre, en la qual aquesta organització, que havia apostat per la tercera via, fa un pas endavant i parla de consulta. El Cercle aposta per diàleg, acord i reforma després de les eleccions del 27-S, però reconeix el "desig majoritari" a Catalunya de millora de l'autogovern. També parla del "quietisme i resistència al canvi" del govern espanyol. Per al Cercle, si en les eleccions de forma clara els ciutadans donen suport a les formacions que donen suport a la independència "el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria els poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentiment precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya".

Círculo de Empresarios

És també un lobi, però amb seu a Madrid. El seu president és Javier Vega de Seoane, que va substituir la polèmica Mónica de Oriol. El Círculo ha publicat aquest divendres una declaració institucional titulada 'Unidos en la diversidad', en què diu que Catalunya s'ha beneficiat de la seva pertinença a Espanya i assegura que si es produís la independència, quedaria exclosa de tots els organismes internacionals i hi hauria greus conseqüències econòmiques, com deslocalització d'empreses, pèrdua d'inversió, davallada del PIB, de la renda per càpita, dels nivell d'ocupació i, "en definitiva, del benestar". Aquesta organització apel·la directament al vot unionista perquè demana a la ciutadania que eviti amb el seu vot l'inici "d'un camí de difícil retorn".

AEB-CECA

Les patronals de bancs (AEB) i caixes (CECA) han fet aquest divendres una declaració institucional en la que alerten que l'exclusió de Catalunya de la zona euro com a conseqüència d'una ruptura unilateral del marc constitucional comportaria que les entitats amb presència a Catalunya tindrien problemes de seguretat jurídica o es veurien obligades a "reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el conseqüent risc de reducció de l'oferta bancària i, amb això, d'exclusió financera i d'encariment i escassetat del crèdit". A més les patronals financeres consideren que s'ha de conservar l'ordre constitucional i la pertinença a l'euro de tot el conjunt d'Espanya, perquè en cas contrari es posaria en risc "l'objectiu de les entitats, que no és altre que mantenir el flux de finançament a les famílies, les pimes, i els sectors productius i generadors d'ocupació". La declaració conclou fent una crida al diàleg dels polítics per impulsar reformes. A més recorda en la declaració que entre les principals entitats de l'AEB i CECA hi ha CaixaBank i el Sabadell.

produciría una deslocalización de empresas, así como una caída de las inversiones, del PIB, de la renta per cápita, del nivel de empleo y, en definitiva, del bienestar social. - See more at: http://circulodeempresarios.org/es/sala-de-prensa/noticias/declaracion-institucional-circulo-de-empresarios-unidos-en-la-diversidad#sthash.SnHUJYzn.dpuf

produciría una deslocalización de empresas, así como una caída de las inversiones, del PIB, de la renta per cápita, del nivel de empleo y, en definitiva, del bienestar social. - See more at: http://circulodeempresarios.org/es/sala-de-prensa/noticias/declaracion-institucional-circulo-de-empresarios-unidos-en-la-diversidad#sthash.SnHUJYzn.dpuf

produciría una deslocalización de empresas, así como una caída de las inversiones, del PIB, de la renta per cápita, del nivel de empleo y, en definitiva, del bienestar social. - See more at: http://circulodeempresarios.org/es/sala-de-prensa/noticias/declaracion-institucional-circulo-de-empresarios-unidos-en-la-diversidad#sthash.SnHUJYzn.dpuf

stats