RAL·LI
Esports 15/01/2012

Coma es queda sense opcions al Dakar per un problema en el canvi

Marc Coma va dir adéu a les opcions de victòria després de trencar el canvi i cometre un error de navegació. Cyril Despres té onze minuts d'avantatge quan només queda una última etapa de 29 quilòmetres.

Martí Molina
3 min

BACELONAMarc Coma ho va intentar fins a l'últim moment, però ahir va dir adéu a les opcions de victòria al Dakar en la categoria de motos. El pilot d'Avià va tenir un problema a l'inici de l'especial, quan va trencar el canvi de marxes, i posteriorment va cometre un error de navegació. Dos handicaps que el van condemnar a perdre el lideratge de la prova en benefici de Cyril Despres, que afronta l'última especial del ral·li -de tan sols 29 quilòmetres- amb més d'onze minuts d'avantatge sobre el català.

Definitivament, aquest no ha estat el Dakar de Marc Coma. El pilot de KTM ha hagut de superar diferents obstacles en el ral·li més dur del món. Fins ahir s'havia mantingut amb possibilitats de lluitar per revalidar el títol, però tota la feina feta se'n va anar en orris quan al quilòmetre 20 va trencar el canvi de marxes, es va quedar sense la segona i la tercera velocitat, i va haver de modificar la ruta per poder arribar fins a la línia de meta. A més, a la part final de l'etapa va cometre un error de navegació i es va desviar dos quilòmetres de la ruta. Una distància que va haver de recuperar i que li va fer perdre encara més temps.

Tot plegat per acabar creuant la línia de meta a més de 13 minuts del vencedor del dia, el portuguès Hélder Rodrigues (Yamaha). I a 12 minuts i 37 segons del francès Cyril Despres (KTM) -que ahir va ser segon-, el seu màxim rival en la lluita per guanyar el Dakar.

Marc Coma començava el dia amb esperances, ja que encapçalava la classificació general. Però acabava els 275 quilòmetres que separen les localitats peruanes de Nasca i Pisco amb 11 minuts i 3 segons de desavantatge respecte a Despres, quan tan sols queda una única especial de 29 quilòmetres per arribar a Lima, insuficients per retallar distàncies, tret que el francès pateixi algun entrebanc inesperat.

Obligat a forçar la màquina

Coma arribava a l'etapa decisiva d'ahir amb avantatge a la classificació general, però amb l'inconvenient de ser el primer de sortir a fer el recorregut. Per tant, el primer a obrir pista, amb les dificultats que això suposa.

L'avianès sabia que l'única opció real de victòria era forçar la màquina i conduir al màxim de les possibilitats perquè Despres, que ja tindria la pista neta, no aconseguís atrapar-lo. Però aquesta exigència, tant per al pilot com per a la moto, va acabar amb les esperances del català.

Al minut 20 el seu canvi de marxes es va trencar i va haver de completar la resta de quilòmetres sense la segona i la tercera velocitat. Això va fer, per exemple, que no pogués superar una duna i cometés un error de navegació. "No podia pujar sense les marxes curtes i he hagut de fer una volta per passar per un altre lloc. Però ho he calculat malament i no he trobat el punt de pas", comentava el català acabada l'etapa. Però, malgrat la desgràcia, Coma es mostrava comprensiu: "M'he vist obligat a dur un ritme molt alt durant tota la cursa, he anat a remolc i he castigat la mecànica més del que seria habitual".

Per la seva banda, Cyril Despres no va voler cantar victòria i va demanar prudència: "Estic content, però el Dakar no s'acaba fins que es creua la meta. Tenint en compte el talent i la manera de conduir del Marc [Coma], val la pena esperar un dia més per a la festa".

stats