09/04/2015

Fernández Díaz vincula jihadisme i sobiranisme

2 min
CONVENÇUT DEL QUE VA DIR
 Fernández Díaz va reiterar diverses vegades el missatge contra Nous Catalans.

MadridPolític habituat a ser el centre de la polèmica, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va tornar a demostrar ahir la seva determinació personal a l’hora d’intentar erosionar el procés independentista. Encara que sigui aprofitant l’operació contra el jihadisme desplegada a Catalunya. L’ombra que va projectar sobre el sobiranisme -qüestionant la feina de la Fundació Nous Catalans, vinculada a Convergència- no va ser una patinada. El màxim responsable de la seguretat a l’Estat estava molt convençut de les acusacions que va fer durant una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. De fet, no era la primera vegada que verbalitzava aquest tipus de greus insinuacions, lligant el projecte democràtic per assolir un estat propi amb algun tipus de violència.

“Arran del procés independentista, va ser una fundació, Nous Catalans, la que intentava captar molta d’aquesta gent, fer proselitisme en el si d’aquesta comunitat amb el fet de la independència”, va deixar anar Fernández Díaz. El director de l’entitat, Àngel Colom, va titllar ràpidament el ministre d’“irresponsable i frívol”, perquè, a parer seu, va relacionar el jihadisme amb el conjunt de l’islam i, de passada, amb el sobiranisme. La periodista Mònica Terribas va donar l’oportunitat al polític del PP per rectificar les seves paraules però, lluny de fer-ho, Fernández Díaz les va reafirmar. “El que dic és que la feina que estava fent el senyor Àngel Colom era imprudent en relació a aquesta qüestió”, va reblar.

El raonament del responsable ministerial no acusa la fundació d’intentar captar islamistes radicals sinó de falta de “col·laboració” amb el que considera la “integració normal” dels nouvinguts, al marge de la unió de comunitats islàmiques d’Espanya. Sense aportar proves per basar-hi aquests retrets, l’únic element al qual es va aferrar és l’expulsió, fa dos anys, del marroquí Noureddine Ziani, a qui l’Estat considerava una amenaça per a la seguretat. Nous Catalans ja va replicar aleshores, el maig del 2013, que era una maniobra del Centre Nacional d’Intel·ligència -que no depèn d’Interior- per fomentar la por entre la immigració que s’interessa pel moviment favorable al dret a decidir.

Una advertència més

En un acte posterior a l’entrevista, el ministre -home de màxima lleialtat a Mariano Rajoy- va insistir a alertar dels suposats “riscos” que implica fer pedagogia sobiranista entre la població musulmana. Enigmàtic, va afegir: “Podria donar més dades però prefereixo deixar-ho aquí. Sé molt bé el que estic dient”.

El polèmic comentari s’afegeix a un llarg reguitzell d’acusacions que el dirigent popular ha fet els últims temps per alertar de les suposades conseqüències que comportaria un estat català sobirà. En una entrevista a diari Abc el novembre de l’any passat va assegurar que “hi ha risc que la frustració independentista degeneri en violència”. A Artur Mas i Oriol Junqueras els va acusar de voler dur el país a un nou 6 d’octubre com el del 1934. Mesos abans havia assegurat que “una Catalunya fora d’Espanya seria un terreny adobat per al terrorisme”. A la fundació de Colom la va acusar, el setembre passat, de “prometre el paradís als musulmans si donen suport a la independència”. Uns advertiments que se sumen a la seva convicció que el procés divideix “famílies, veïns i companys de feina”.

stats