Efímers 04/10/2017

Un grup de pagesos burla la policia

Tres tractors van tallar l’AP-7 uns 15 quilòmetres més al sud d’on les autoritats havien previst

Albert Cadanet
4 min
Un grup de pagesos burla la policia

BarcelonaL’aturada a Catalunya va ser massiva. Persianes baixades, serveis mínims i també nombrosos talls a les carreteres que impedien la circulació de vehicles. Milers de ciutadans de tot el territori van sortir als carrers per protestar contra la violència policial. Alguns, però, van optar per ocupar les diferents vies transitables del territori.

Sens dubte, un dels talls més sorprenents de la jornada va ser el que es va produir a l’AP-7, a l’altura de Pont de Molins (Alt Empordà), a uns 15 quilòmetres de la Jonquera. Durant el vespre de dilluns havia circulat per les xarxes que diversos pagesos tenien intenció de tallar la Jonquera, a tocar de la frontera administrativa espanyola. Des de la matinada, nombrosos efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es van concentrar precisament en aquest punt, per així permetre els accessos a una banda i altra de la frontera. Veient o havent previst el moviment policial, un gran nombre de pagesos van fer efectiu el tall anunciat a l’AP-7 més al sud, a l’altura de Pont de Molins.

Tres tractors i unes 500 persones van bloquejar la via durant diverses hores. El resultat d’aquesta operació, que va aconseguir burlar i confondre el dispositiu policial desplegat a tocar de França, va resultar en una acumulació quilomètrica de vehicles que, alhora, va impedir una ràpida actuació dels efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Les llargues cues van dificultar que arribessin i la situació no va resoldre’s fins vora les quatre de la tarda. A més, les tensions entre conductors i manifestants anaven in crescendo, tot i que no hi va haver cap conflicte violent. Gairebé al mateix temps, diversos ciutadans van tallar la N-II a l’altura de Medinyà i a la C-66 a Cornellà de Terri, a uns 20 quilòmetres al sud de Figueres.

A part d’aquest tall, un altre dels més destacats de la jornada va ser el de la C-58 per part dels veïns de Cerdanyola i Ripollet. Els habitants d’aquests dos municipis van arrencar una manifestació col·lectiva a la carretera de Barcelona (que fa frontera entre les dues poblacions) i, seguidament, van dirigir-se a la C-58 per impedir la circulació en els dos sentits de la marxa. Entre els manifestants hi havia els dos alcaldes de cada població i més d’un miler de persones. Pocs minuts abans de les dues del migdia es va reobrir la carretera als vehicles entre aplaudiments i una sonora botzinada de suport dels conductors als manifestants.

Un dia mogut a les carreteres

Cap a les vuit del matí, el Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya va començar a notificar a través de Twitter les primeres incidències a la xarxa viària. A mesura que avançava el dia, més i més talls s’anaven succeint. A les dotze del migdia -el moment més crític de la jornada- hi havia un total de 57 carreteres afectades, 52 de les quals estaven tallades, mentre que a les resta hi havia retencions importants o bé es circulava a marxa lenta. A més d’aquestes també cal sumar l’AP-7 i l’A-2, que com a autopistes no estaven incloses al recompte.

Les incidències de trànsit, però, no només se succeïen als diversos punts de la xarxa viària catalana, sinó també als seus servidors. La web del servei es va sobrecarregar cap a les cinc de la tarda, moment en el qual encara hi havia 21 carreteres afectades. El problema es va repetir pel mateix motiu al cap d’una estona. Després d’un dels dies més frenètics pel departament, Trànsit va decretar que la normalitat a les carreteres catalanes es va restablir de forma oficial uns minuts abans de les nou del vespre. Més de dotze hores en què el col·lapse als carrers també va tenir eco a les principals vies de comunicació de Catalunya.

De tallar la ronda a tancar el Mercadona

Diversos manifestants de Cornellà de Llobregat van tallar ahir la ronda Litoral mentre rebien el suport dels conductors del sentit contrari. Aquest centenar de persones es va dirigir cap al centre comercial Splau, on van aconseguir tancar el Mercadona, una de les cadenes que ja va anunciar que no se sumaria a l’aturada. La manifestació va arribar a l’ajuntament del municipi, on es va demanar la dimissió de l’alcalde, Antonio Balmón.

Missatges cap a Europa a Cardedeu

Diversos veïns del municipi vallesà de Cardedeu van tallar l’AP-7 en els dos sentits de la marxa. Centenars de persones a banda i banda de la via aguantaven pancartes amb missatges com “Europa, ajuda’ns” o bé “Sols el poble salva el poble”. Quan es va reobrir la circulació de l’autopista, els manifestants van penjar les pancartes al llarg de diferents ponts perquè els conductors poguessin veure-les.

Tractors i autobusos al Maresme

Diversos punts de la comarca del Maresme també van patir retencions com a mostra de protesta contra la violència policial. Autobusos i tractors atravessats van ser algunes de les imatges que va deixar el dia d’ahir. Veïns de totes les edats van tallar diversos punts de vies com la C-32. L’acte més multitudinari, però, va ser la desfilada de centenars de manifestants al llarg de la N-II a l’alçada de la fàbrica d’Inditex, a Tordera.

stats