PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/11/2014

Margallo obre la porta a seguir el nou corrent europeu i reconèixer l’estat palestí

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Fa només un mes i mig s’obria la veda. El centreesquerra guanyava les eleccions a Suècia amb el reconeixement de l’estat palestí en el seu programa i el 30 d’octubre es convertia en el primer país de la Unió Europea que iniciava relacions diplomàtiques amb l’executiu de Mahmud Abbas. Però el govern d’Estocolm ja no navega sol: tant el Parlament britànic com el Senat irlandès van aprovar el mes passat una resolució perquè els seus governs facin el pas i reconeguin Palestina. Amb “l’objectiu de solucionar el conflicte”, els socialistes francesos també van anunciar dimecres que presentarien una resolució a l’Assemblea. I ara Espanya també se suma al nou corrent europeu, liderat per la nova cap de la diplomàcia comunitària, la italiana Federica Mo-gherini, que des de l’assumpció del càrrec ha apostat perquè el Vell Continent recuperi el protagonisme perdut en el conflicte al Pròxim Orient i ha defensat la creació d’un estat palestí que tingui la capital a Jerusalem.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Està previst que dimarts vinent el ple del Congrés debati un projecte no de llei presentat pels socialistes perquè l’Estat reconegui per primer cop l’estat palestí. I podria ser que, a diferència de la majoria d’iniciatives que proposen els socialistes a la cambra baixa, aquesta hi prosperés. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, es va reunir ahir d’imprevist al Congrés amb els portaveus de la comissió d’exteriors del PP, el PSOE i CiU per consensuar una declaració conjunta. Poques hores després, en un dinar organitzat per l’Associació de Periodistes Europeus a Madrid, obria la porta a fer un pas endavant: “Espanya reconeixerà Palestina quan creguem que afavoreix la negociació o quan estiguem convençuts que la negociació no avança”, va dir. És a dir, Exteriors es mostra disposat a fer un pas endavant i reconèixer l’executiu d’Abbas sense que hi hagi hagut abans un acord amb Israel, condició sine qua non que es posava fins ara. Tot i això, matisa que un estat palestí no serà viable, per molt que es reconegui, fins que no hi hagi un acord amb Israel sobre la taula.

Això sí, el govern espanyol no està disposat a fer-ho sol, i el ministre d’Exteriors va posar ahir com a condició una posició coordinada entre els estats europeus, una tasca que hauria de moderar Mogherini. Margallo va insistir que no li agradaria que es produís “l’espectacle” de finals del 2012, quan l’Assemblea General de l’ONU va acceptar Palestina com a estat “observador” amb vots de tota mena dels països comunitaris.

Des del grup socialista al Congrés confien que amb el PP hi haurà “la voluntat d’arribar a algun tipus d’acord”, va assenyalar ahir a l’ARA el diputat gironí Àlex Sáez, membre de la comissió d’exteriors. La proposta del PSOE no estableix data límit de compliment de la resolució; una manera de deixar “el seu temps” al govern de Rajoy. Dijous que ve hi ha també al Congrés el debat a la totalitat de la llei que permetrà a 90.000 jueus sefardites escampats pel món obtenir la nacionalitat espanyola si ho volen.

stats