POLÈMICA
Mèdia 24/10/2012

La BBC va tapar l'escàndol sexual d'un dels seus mites

El director general de la BBC admet que no va ser correcte arxivar un documental que explorava el costat fosc d'una de les seves estrelles. George Enwistle va declarar ahir davant el Parlament.

àlex Gutiérrez M.
2 min
UNA ICONA EXTRAVAGANT  Jimmy Savile va ser un dels rostres més populars de la BBC i va ser qui va presentar  la primera etapa de Top of the pops, el programa musical per excel·lència  de la televisió pública britànica.

BARCELONALa BBC passa per ser la televisió més prestigiosa del món. Però viu aquests dies en una tempesta intensa: l'acusen d'haver tapat la investigació periodística a l'entorn de Jimmy Savile, una de les estrelles -ja traspassada- més populars del canal (i de la qual han proliferat els últims mesos acusacions de pederàstia i abusos sexuals). Ahir el màxim responsable de la corporació pública, George Enwistle, va haver de declarar davant del Parlament. Les preguntes van ser de tot menys amables.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Al centre de la polèmica hi ha el programa Newsnight , que estava preparant un reportatge sobre Savile. Però els responsables del programa van decidir guardar-lo al calaix. Els directius de la BBC han promès que investigaran per què. De moment, Entwistle ha reconegut que li va "sobtar" que el director Peter Rippon demanés als periodistes que estaven seguint el cas que l'abandonessin i que "hauria estat apropiat investigar-lo una mica més". I ha afegit que hi havia "material periodístic valuós".

Rippon ha estat apartat de la direcció de Newsnight i la BBC ha desacreditat "per poc acurada i incomplerta" la versió que va publicar al seu blog explicant per què va decidir arxivar el programa.

La cadena ITV sí que va endinsar-se en la cara poc coneguda de Savile en un documental que finalment s'ha emès aquest mes d'octubre. La contrició de la BBC davant dels espectadors arribava dilluns amb l'emissió d'un episodi de Panorama que afrontava tant l'escàndol de Savile com els dubtes sobre el que en sabia i en deixava de saber la BBC.

Tres dècades en la inòpia?

Però l'ombra de dubte s'estén més enllà. La policia assegura que té 400 línies d'investigació obertes, amb 200 testimonis, i un nombre de víctimes que podria fregar la quarantena. I la premsa anglesa ha rescatat el testimoni d'un tècnic de la ràdio que estava al cas de les acusacions que planaven sobre Savile i que va demanar una investigació. Diversos treballadors del canal públic han reconegut que els rumors sobre Savile que el dibuixaven com un depredador sexual eren freqüents. Però la BBC s'ha defensat sempre dient que no tenien cap evidència que donés versemblança al que deien les males llengües. En tot cas, els crítics subratllen que és estranya una relació tan llarga -més de 30 anys- amb la BBC sense que traspués res de les activitats a les quals presumptament es lliurava.

Savile n'era conscient, de la llufa que l'acompanyava, i es curava en salut. Per exemple, assegurava que l'èxit del seu programa Jim'll fix it , que tractava amb nens sovint, era precisament que no li agradaven els petits. També s'ha rescatat aquests dies una entrevista concedida poc abans de morir, en què va assegurar que no tenia ordinador perquè no volia que ningú pensés que el feia servir per descarregar pornografia infantil.

stats