MITJANS PÚBLICS
Mèdia 16/04/2013

Catalunya Ràdio, en vaga per Sant Jordi

Els treballadors també aturen la programació avui arran de les retallades

Joan Callarissa
3 min

Barcelona.Els treballadors de Catalunya Ràdio van decidir ahir al matí que faran dues jornades de vaga de 24 hores cadascuna, avui i dimarts que ve, dia de Sant Jordi. Amb aquesta decisió, els treballadors de la ràdio pública volen fer palès el seu malestar pel context de retallades pressupostàries que afronta el mitjà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que no s'han donat a conèixer els serveis mínims que oferirà l'emissora -els han de pactar els treballadors i l'empresa i encara els estan negociant-, la llei només obliga els treballadors a donar cobertura a un terç dels espais informatius de la cadena. Una norma que, segons la graella publicada per l'emissora a la seva pàgina web, reduirà la programació a tres hores del programa El matí de Catalunya Ràdio , vint minuts de l'informatiu del migdia, quaranta minuts del Catalunya vespre i quaranta minuts de l'espai El cafè de la república .

Per al dia de Sant Jordi, l'afectació de l'emissora té més transcendència. En aquesta jornada, la majoria dels mitjans catalans surten dels estudis per fer part de la programació des del carrer. Per aquest motiu és molt difícil que Catalunya Ràdio pugui fer com en els altres anys si hi ha una aturada dels seus treballadors, ja que es necessiten més efectius que mai per donar cobertura a aquesta diada.

Entre els motius que al·leguen els treballadors, destaca la rebaixa del 36% del sou que podrien patir els que tenen una qualificació laboral més baixa. Una retallada que, segons expliquen els representants de la plantilla, no té res a veure amb la d'un 10% que patiran els que tenen una categoria professional més alta. És a dir, els que més cobren. A més, asseguren que "la direcció continua sense fer públics els sous dels alts càrrecs i alguns plusos, que no estan regulats per conveni". Opinen que és una informació que ja s'hauria d'haver fet pública des de fa temps per "aconseguir la transparència que reclamem".

Tot i això, el disgust dels treballadors amb la direcció no acaba aquí, ja que temen que els seus llocs de treball estiguin en perill. Per aquest motiu expliquen que les vagues previstes també responen a la voluntat "de manteniment dels llocs de treball a l'emissora".

De fet, tant Catalunya Ràdio com TV3 estan en peu de guerra des que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va aprovar els pressupostos provisionals. Els comptes preveuen una tisorada global del 17% i, en el capítol de personal, una retallada del 18%. Després de presentar aquests plans econòmics, Brauli Duart va comparèixer al Parlament, on va explicar que aquestes previsions obeïen a la voluntat d'equiparar els sous dels treballadors de la ràdio pública amb els de la resta de funcionaris públics de la Generalitat.

Aquell dia molts dels empleats de la ràdio pública i de TV3 es van manifestar davant de la cambra catalana, una acció que no ha estat l'única. També han acampat davant la seu de l'emissora, a l'avinguda Diagonal de Barcelona. De fet, ja havien advertit que volien fer una "acció contundent" quan van conèixer els pressupostos provisionals. Una voluntat que els seus companys de TV3 ja van complir quan van fer una vaga de deu hores que va deixar el canal sense programació d'actualitat el dijous 21 de març, amb un seguiment d'entre un 75% i un 95%. Ahir els treballadors de Catalunya Ràdio van entrar a la sala de reunions del comitè amb la direcció per fer una concentració silenciosa. Expressaven el seu rebuig amb una frase de Salvador Espriu: "No se m'acudeix cap imbecil·litat eficaç per replicar-te!"

stats