Mèdia 29/11/2014

L’apagada de Canal 9 fa disparar l’atur al sector audiovisual fins al 92%

El tancament de RTVV toca de mort una indústria que ha de buscar nous mercats per poder treballar

Salvador Almenar
3 min

ValènciaEl 29 de novembre del 2013 la Radiotelevisió Valenciana va emetre les seves últimes hores de programació. Una decisió unilateral del govern de la Generalitat Valenciana i més concretament del seu president, Alberto Fabra, va suposar el tancament de la radiotelevisió pública; un fet extraordinari que tenia com a únic precedent a tot Europa el tancament de l’ERT grega.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’apagada de Canal 9 i Ràdio 9 va convertir el País Valencià en l’única autonomia amb llengua pròpia sense mitjans de comunicació públics. Va privar els ciutadans de tot el país d’escoltar i veure informació de proximitat i en català, i els seus gairebé 1.700 empleats es van quedar sense feina. A més d’aquestes conseqüències directes, els efectes del tancament de la televisió pública han sigut més que evidents per al sector audiovisual valencià, que si ja amb Canal 9 funcionant travessava moments complicats, amb la seva desaparició ha quedat tocat de mort.

Malgrat que no es tenen dades oficials de l’impacte econòmic del tancament, totes les associacions de productors valencians coincideixen a donar per bona la xifra del 92% d’atur en tot el sector: directors, guionistes, actors, tècnics i totes les persones vinculades a la producció i elaboració de programes i ficcions.

El president dels Escriptors de l’Audiovisual Valencià -l’associació de guionistes del país-, Pau Martínez, assenyala que en ocupacions directes el tancament de Canal 9 pot haver destruït entre 3.600 i 4.000 llocs de treball, i molta gent de la professió s’ha vist obligada a marxar de València per buscar nous projectes.

Martínez reconeix que sense Canal 9 les coses són més difícils per a la indústria audiovisual, però recorda els entrebancs que tenia el sector per subsistir abans de l’apagada. “Les produccions les pagaven a dos o tres anys i algunes no les han arribades a pagar”. És el que li va passar al productor de la reeixida sèrie L’alqueria blanca, que es va quedar sense cobrar la temporada del 2013 per culpa del tancament. Un deute que es va sumar al dels capítols corresponents al 2012.

En la mateixa línia que Pau Martínez, el director de cinema i expresident dels cineastes valencians, Vicent Monsonís, explica que malgrat totes les seves imperfeccions, Canal 9 era un “client estable” per a les “poques” productores autòctones que treballaven per a l’ens. Per aquest motiu, considera que encara que molts no han notat la seva absència perquè les portes de RTVV estaven tancades per a ells, reconeix que la seva desaparició ha sigut “una desfeta de dimensions bíbliques” per al sector perquè tot i confiar “menys del que tocava” en les productores valencianes, l’existència de la tele permetia a unes quantes desenes de professionals “treballar almenys uns mesos a l’any”.

Sense espai a TVE i la TDT

El sector no ha pogut contrarestar gens la pèrdua del seu principal client venent productes a Televisió Espanyola o a les cadenes de TDT que emeten al País Valencià. En el primer dels casos perquè TVE potser no dona “tot el suport” que es mereix a l’audiovisual valencià, però també, segons les paraules de Pau Martínez, perquè la mala gestió cultural ha fet que en els últims anys els projectes -“que no els professionals”, matisa-“no hagen sigut gaire competitius”. Per la seva banda, Vicent Monsonís afirma que els canals de TDT locals i l’única autonòmica que emet al territori tampoc contracten les productores perquè els pressupostos que tenen són tan ínfims que “empreses habituades a treballar amb un cert nivell de qualitat i amb professionals amb experiència” no poden fer programes o ficcions per a aquestes teles “perquè no poden pagar-los el que costa la seva feina”.

Potser aquest és un dels motius pels quals cap tele ha guanyat la poca audiència que tenia Canal 9. Mediterráneo TV i Levante TV són els dos únics canals que han sumat, puntualment, els espectadors que veien a RTVV festes com les Falles i esdeveniments esportius.

TV3 recorda al ‘30 minuts’ el tancament

Els extreballadors de Canal 9 Vicente Sanz i Jesús Moreno són els directors del documental 12.19 Temps de silenci, que narra, a partir de la nit del tancament, la història de RTVV. El treball, produït per Emme Producciones i amb la participació de Televisió de Catalunya, s’estrenarà demà en televisió en el programa 30 minuts de TV3.

Acte per reivindicar la radiotelevisió pública

El comitè d’empresa de Canal 9 ha convocat avui un acte a les 11.30 hores a les portes del Palau de la Generalitat per protestar contra el tancament de Canal 9 i Ràdio 9. Just a les 12.19 hores, moment en què farà un any que es va tallar el senyal, es guardarà un minut de silenci. Durant l’acte, amb actuacions musicals, es llegirà el manifest Una nova radiotelevisió pública és possible i necessària.

stats