Mèdia 21/08/2013

Tres motius per veure: 'Doctor Zhivago'

La1, 22.30h. Director: David Lean. Intèrprets: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger

Àlex Gutiérrez
1 min

Barcelona1. Perquè, per sort, ha anat guanyant consideració amb els anys. Algunes de les crítiques en el moment de l'estrena no van ser gaire falagueres. La revista Newsweek s'hi va acarnissar tant que Lean va jurar que mai més no tornaria a fer cinema. Cinc anys després faria 'La filla de Ryan'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

2. Perquè és un prodigi visual. Fins i tot aquells espectadors amb al·lèrgia als romanços massa lànguids o les escenes èpiques allargassades poden embadalir-se igualment només mirant les composicions preciosistes de Lean. La fotografia la signava Freddy Young, un col·laborador habitual del director, i va guanyar un dels cinc Òscars que es va endur aquesta superproducció. Una dada a retenir, per cert, abans de despatxar el film com a romanticó i morós: a Rússia no es va poder estrenar fins al 1994. No estaven massa d'acord en com es retratava la Revolució dels Bolxevics.

3. Per Omar Sharif, que va aconseguir el paper sense esperar-s'ho. Ell ja havia treballat amb Lean a 'Lawrence d'Aràbia' i s'havia llegit la novel·la original de Boris Pasternak. Quan va saber que l'anglès pretenia filmar-la, va escriure-li per demanar un dels papers secundaris. Però va acabar encarnant l'immortal doctor i poeta. De fet, va ser Michael Caine, que havia fet proves per assumir el rol, qui li va recomanar a David Lean que triés Omar Sharif, després de veure les seves proves en companyia del director i no agradar-se.

stats