CRÍTICA PREMSA

La gent no vol que li robin el que és seu

El dia del judici final ha arribat per als mèdia. En realitat no és un dia sinó un període més llarg, tant com duri el que a Madrid en diuen " el debate territorial" i aquí en diem "El Procés" o "La Cosa", segons en Joan B. Culla i l'Empar Moliner, respectivament.

Tothom sap on s'ha situat cada diari (parlo de diaris perquè encara són el paradigma dels mèdia). No és pas de la línia editorial, però, que els ciutadans els examinaran, sinó de la seva actitud professional envers La Cosa. A mesura que s'acosti el moment d'optar pel sí o pel no, els consumidors d'informació no seran tan partidistes i demanaran informació que els ajudi a prendre una decisió transcendental, una decisió que saben que afectarà també totes les generacions que els vinguin al darrere. Un desafiament d'aquest calibre provoca una necessitat tan gran d'assegurar-se que la decisió és encertada que els diaris faran molt curt si pensen que en tindran prou raonant la seva posició editorial.

Per això el meu pronòstic és que se n'aniran a l'aigua els que provin de cuinar la seva cobertura periodística amb intenció que la gent fem el que ells volen i no el que nosaltres vulguem. Miri que ja no parlo dels mentiders, dels que amenacen, dels que insulten. Aquests ja ho tenen fatal. La setmana passada es va saber que, dels principals tabloides nacionalistes espanyols, dos venen ara mateix la meitat que fa tres anys, mentre que l'altre ha presentat pèrdues de més de 500 milions d'euros, que és un dineral i un drama. No parlo d'aquests diaris, no. Parlo dels que pretenen fer enginyeria social i política -fent-la passar per informació- amb voluntat de tòrcer la realitat de les coses i escamotejar La Cosa dels seus propietaris -vostè, jo, aquell i l'altre, tots-. Aquests diaris cada cop posaran més en evidència que la seva finalitat és bastarda. La gent no es deixa robar el que és seu i els abandonarà. L'examen de la gent als diaris ja ha començat… i no té recuperació al setembre.

Més continguts de

El + vist

El + comentat