TOVALLONS NEGRES
Opinió 21/03/2012

Judicis tous

i
Empar Moliner
2 min

Doncs resulta que s'ha de repetir el judici a Lluís Corominas, el gendre dels joiers Tous, perquè el jurat popular el va declarar no culpable. Va considerar que Corominas havia disparat en legítima defensa al presumpte lladre que rondava la casa dels seus sogres. Ara, el Tribunal Superior de Justícia considera que el jurat popular "no va entendre o va desatendre les instruccions de la magistrada" i va fer una "motivació del veredicte clarament insuficient, a més d'arbitrària". Aleshores, per què hi ha jurat popular? Què passarà si el nou jurat popular també declara no culpable Lluís Corominas? Es tornarà a repetir el judici fins que el jurat atengui les instruccions de la magistrada i el declari culpable?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Si em cridessin per fer de jurat popular intentaria no superar les proves. Per exemple, faria veure que odio els albanokosovars. Però si no ho aconseguís, ja vindria amb el veredicte pensat de casa. En aquest cas, per mi, en Corominas seria no culpable. I per què? Perquè sentiria empatia per ell. Entendria molt bé que hagués disparat al presumpte lladre. (Dic presumpte , tot i que el fet de dur passamuntanyes a mi em fa pensar que no anava a podar la gespa.) És per això que no crec en l'eficàcia dels jurats populars. Persones emotives i immadures com jo n'hi ha moltes. I tenim en comú una cosa: no hem estudiat lleis.

Els nous membres del jurat popular es veu que, com els anteriors, no haurien de saber gaires coses del cas que jutjaran, per no ser influïdes. Triar-los serà més difícil que fer el càsting de Gran Hermano . I tenint en compte que repetir el judici costarà uns 16.000 euros, potser val més que el Tribunal Superior de Justícia faci una cosa: contractar, per a tots els judicis que hi hagi a partir d'ara, els membres del jurat popular del cas Gürtel. Aquests es veu que la van encertar.

stats