CRÍTICA TV

Paletades de carbó

Avui és un dia de regals però també de carbó. De tones de carbó. La primera paletada d'aquesta substància combustible és per al periodista David Roman, del Wall Street Journal. En un article al prestigiós rotatiu denuncia el "fervor separatista" de TV3. En el seu article hi ha afirmacions com aquesta: "Si ets una prostituta o un delinqüent, en alguns del programes de TV3 el més probable és que parlis castellà". És un argument molt gastat, i es nota que David Roman no veu La Riera. En l'article també podem llegir les opinions d'un exdirector de TV3, Alfons Quintà: "Veig Cubavisión i no és pitjor que TV3". Amb rigor, sí senyor! Segurament estarem d'acord que hi ha hagut errors notables, com la manca d'imparcialitat del documental Oh! Europa, els canvis d'alguns professionals en els informatius o l'emissió d'algunes peces musicals amb estelades de fons també en els informatius, però acusar de manera tan bruta TV3 és malintencionat. És voler pescar amb dinamita i és, essencialment, faltar a la veritat. Només cal veure les tertúlies per veure que la pluralitat és un fet. Només cal veure els informatius per veure que totes les opinions hi són recollides. No totes les televisions poden dir el mateix. Titllar TV3 d'eina d'adoctrinament és falsejar i és ignorar que la televisió pública catalana té una quota de pantalla mitjana diària que no arriba al 15%. I el 85% restant? Les opinions són lliures, però les dades són sagrades. I, d'altra banda, és creure que la gent és imbècil.

La segona paletada de carbó, enorme, és per a tots aquells poders que continuen pressionant els professionals dels mitjans de comunicació. Per davant i per darrere. Cal dir-los, ben alt i clar, que ja n'hi ha prou. Els professionals desitgem fer la nostra feina sense interferències de cap mena. Potser tot plegat s'acabarà el dia que tots els periodistes ens conjurem i denunciem de forma automàtica, i públicament, quan rebem una pressió. Amb noms i cognoms. Llavors a més d'un li caurà la cara de vergonya i es veurà sotmès al judici de l'opinió pública. I això sí que els fa realment por. Ens hi posem? Tots ens en beneficiarem, però qui més hi guanyarà serà l'audiència. No trobeu?

I l'última gran paletada de carbó és per a tots aquells directius de televisió que continuen, i em temo que continuaran, maltractant els espectadors per vies diverses. Amb desconcertants contraprogramacions d'última hora, amb blocs publicitaris eterns, amb estrenes que no passen del primer capítol, amb horaris impossibles, amb sinergies malenteses, amb formats repetitius, amb poca innovació però, especialment, amb programes que atempten contra la nostra intel·ligència i que fan que ens allunyem cada dia que passa de la televisió.

Més continguts de

El + vist

El + comentat