La robòtica, ¿atzucac del capitalisme?

Tot i que la ciència es fa més complexa cada dia, sospite que qualsevol invenció humana deu assaltar la ment de l'investigador com una evidència. La gravitació newtoniana n'és un exemple clàssic, fins i tot tant que s'ha prestat a la caricatura, la d'aquell que caminant capficat en els seus pensaments, li cau una poma d'un pomer al cap...

En aquest mateix diari, llegíem fa uns dies: "Sergey Brin i Larry Page, fundadors de Google, ja han sacsejat les empreses automobilístiques mundials amb el seu cotxe robot". Més encara: "En aquest últim mig any, Google ha adquirit discretament set empreses de tecnologia en un intent de crear una nova generació de robots".

Sembla, doncs, que davant els nostres nassos s'està generant una revolució robòtica. Ara hi haurà la cursa de les empreses per arribar les primeres a bon fi. I començaran per robots que facen una feina concreta i amb el temps disposarem de robots per a tot, des de taxistes d'una conducció matemàtica fins als cambrers més impassibles, passant pel funcionament de la indústria.

Continuant la lectura del reportatge, vaig ensopegar amb el paràgraf següent: "Larry Page, cofundador de Google, ha afirmat que la tecnologia s'ha de fer servir sempre que sigui possible per alliberar els humans de les feines feixugues i repetitives". Amb la millor de les intencions, vaig pensar aleshores que per fi s'acabaria el conflicte de la revolució industrial.

Tot d'una, però, se'm va presentar una evidència que de tan simple em fa vergonya escriure-la. No podia ser cert allò que m'havia tocat de ple la consciència: hi hauria algun error, una variable que no tenia en compte, jo què sé... Era impossible que ningú haguera vist en la invenció robòtica el que per a mi era una evidència.

Després de parlar-ho amb gent que em podia traure de l'error, m'arrisque a fer el ridícul confessant l'evidència: la robòtica serà la més descomunal oficina de l'atur. Perquè, a banda dels programadors de robots, quina feina no podran executar aquests? I què significa això sinó l'entrada en un atzucac definitiu del sistema capitalista?

El + vist

El + comentat