ENQUESTA CEO
Política 23/11/2013

Esquerra es consolida i C's ja és tercer

La independència creix com a opció preferida dels catalans

M. Colomer / ò. Gelis
4 min
Albert Rivera i Oriol Junqueras són els dos líders a l'alça en totes les enquestes sobre valoració i intenció de vot.

Barcelona.El desmantellament del sistema polític sorgit de la Transició continua fent via. La tercera onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat indica que ERC es consolida com a primera força per davant de CiU, per primer cop també en intenció directa de vot al Congrés, i que l'ascens de Ciutadans fins al tercer lloc converteix Albert Rivera en el líder de l'unionisme a Catalunya. Frec a frec amb Rivera s'hi situen el PSC, el PP i ICV-EUiA, en un quàdruple empat tècnic. Sigui com sigui, l'estudi demoscòpic mostra la consolidació de l'independentisme i que el bloc sobiranista al Parlament manté els dos terços de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'SORPASSO' AL CONGRÉS

ERC supera CiU en intenció directa de vot

L'estudi demoscòpic fet sobre 2.000 enquestes entre el 4 i el 14 de novembre reflecteix la consolidació de la tendència a créixer de l'ERC d'Oriol Junqueras. Així, els republicans obtindrien el 24,2% dels vots i entre 37 i 39 diputats (ara en tenen 21), dos punts per sobre de CiU, que passaria dels actuals 50 als 34 o 36. Es dóna el cas que Junqueras va llançar a Brussel·les el 13 de novembre l'avís d'una eventual aturada econòmica per forçar la consulta, just un dia abans que conclogués l'estudi, de manera que es pot afirmar que el resultat no reflecteix l'impacte de la notícia. Una de les dades curioses d'aquest CEO és que els republicans avançarien CiU en intenció directa de vot també al Congrés, on la federació havia resistit fins ara el pols. ERC obtindria un 17,6% en intenció directa de vot, davant el 16,6 de la CiU que a Madrid encapçala Josep Antoni Duran i Lleida. Un cop elaborades les dades, però, CiU es manté en primer lloc, amb entre 13 i 14 diputats (ara en té 16), i ERC en el segon, amb entre 11 i 12 (ara en té 3). El PSC en perdria fins a 6, i passaria dels 14 actuals a 8 o 9.

QUÀDRUPLE EMPAT

C's avança PSC, PP i ICV-EUiA i se situa tercer

El CEO mostra la polarització política en ple debat sobiranista. Així, C's pren el lideratge de l'espanyolisme polític a Catalunya i se situa en tercera posició, amb un sensible avantatge respecte del PSC, el PP i ICV. Els de Rivera obtindrien un suport estimat del 12,2% i entre 15 i 17 diputats, per davant dels 14-16 del PSC (11,1%), 13-14 del PP (9,4%) i els 12 o 14 d'ICV-EUiA (9,8%). Al Congrés, Ciutadans també tindria opcions d'entrar-hi amb 3 o 4 diputats, i la CUP se situaria al llindar de la representació.

MAJORIA AL PARLAMENT

El bloc sobiranista consolida els dos terços a la cambra

Un any després de les eleccions del 28 de novembre del 2012 i malgrat els moviments de fons, el CEO reflecteix que el bloc dels que van votar la declaració de sobirania -CiU, ERC, ICV-EUiA i també la CUP, que aspira a doblar representació- es fan forts i representarien dos terços del Parlament. Així, si ens agafem a la franja baixa de la projecció d'escons, obtindrien 89 diputats dels 135 del Parlament. Si ens fixem en la franja alta, en sumarien fins a 96, davant els 87 actuals. També és cert, però, que l'anterior onada del baròmetre del juny mostrava un terra més alt a la suma dels partits sobiranistes, de fins a 92 diputats, i un màxim idèntic de 96.

CONSULTA CLARIFICADA

El 54,7% votarien 'sí' en un referèndum i el 22,1% 'no'

Poc més d'un any després de l'esclat al carrer del clam independentista, els índexs de partidaris i detractors de la plena sobirania tendeixen a l'estancament. Amb tots els arguments a favor i en contra ara ja desplegats, el 54,7% dels catalans asseguren que votarien en un referèndum explícit sobre la independència, 9 dècimes menys que al juny. El retrocés és encara més acusat entre els que votarien no : del 23,4% de l'onada del juny al 22,1% actual. L'avantatge del sí continua sent, doncs, còmode: més de 30 punts.

Crida l'atenció que malgrat que l'estat federal és l'opció preferida entre els votants d'ICV-EUiA (47,6% respecte al 36% d'independentistes), si el referèndum preguntés o no a la independència, el vot afirmatiu s'imposaria entre l'electoral ecosocialista amb un 52,2% enfront del 23,2% que optarien pel no i el 15,5% que s'abstindrien. El 94% de l'electorat d'ERC votaria , el mateix que faria el 80,6% del de CiU, el 81,8% del de la CUP i el 12,3% del del PSC. Pel que fa a les preferències, el 48,5% del total d'enquestats són partidaris de constituir Catalunya com a estat independent, 1,5 punts més que al juny. En canvi, els partidaris d'un estat dins una Espanya federal es mantenen immòbils al 21,3% i aturen la caiguda. Només el 18,6%, un 3,8% menys que al juny, voldrien seguir sent una autonomia, i un marginal 5,6% opten per ser una regió espanyola. En total, els no independentistes sumen un 44,7%.

JUNQUERAS, EL PRIMER

Artur Mas no assoleix l'aprovat per primer cop

Per primer cop d'ençà que presideix la Generalitat, Artur Mas es queda a les portes de l'aprovat, amb un 4,75, si bé és cert que una majoria de catalans (56,7%) avalen la seva gestió, una fita que comparteix amb Junqueras (60% d'aprovats). El rànquing dels més ben valorats el lidera també Junqueras (5,61), seguit del també republicà Alfred Bosch (5,21) i el portaveu de la CUP, David Fernàndez (5,07). A la cua s'hi situen els populars Alícia Sánchez-Camacho (1,88)i Jorge Fernández Díaz (2,47) i Albert Rivera (3,08), a tocar de Pere Navarro (3,44), que és el que obté una valoració més baixa entre els seus votants (6,06). Entre els d'ERC, Mas és el tercer polític més ben valorat, després de Junqueras i Bosch. En canvi, Junqueras obté més nota de l'electorat de CiU (6,68) que no pas Duran (5,54).

Santamaría furga en les discrepàncies del bloc sobiranista

Silenci sobre la consulta. El govern espanyol va assegurar ahir que no es pronunciarà sobre aquesta qüestió fins que el Govern i el Parlament hagin definit amb "claredat" la seva opció "jurídica i política". En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va argumentar que no pensa pronunciar-se perquè "cada dia es donaria resposta a una opció que al cap de dos dies es veu que no és". Va furgar en les discrepàncies que afloren en el bloc sobiranista ara que s'acosta el moment d'acordar la fórmula per portar al Congrés la demanda perquè es transfereixi a la Generalitat la competència de convocar referèndums i, sobretot, la data i la pregunta de la consulta. Davant aquesta "successió" d'opinions, Santamaría va optar per no entrar en valoracions. Ara bé, també va deixar clar que sigui com sigui, la resposta que es donarà es basarà en el compliment de la Constitució. També ahir, en unes jornades del Diplocat, l'exministra socialista de Cultura i actual vicepresidenta executiva de la Fundació Alfonso Perales, Carmen Calvo, va defensar el dret de Catalunya a convocar la consulta sobiranista amb l'actual marc legal.

stats