CONGRÉS SOCIALISTA
Política 18/07/2014

Iceta prepara la reorganització del grup parlamentari

Eva Granados es perfila com a peça clau i Lucena podria quedar-se de portaveu

Sara González
3 min
Maurici Lucena, dirigent que va entrar al Parlament el 2012 de la mà de Pere Navarro,  ha assegurat que “li agradaria” mantenir-se de portaveu del grup parlamentari.

BarcelonaUn cop definides les peces del nucli dur de la nova direcció del PSC, Miquel Iceta ha d’afrontar també el trencaclosques del grup parlamentari. El paper del fins ara portaveu a la cambra, Maurici Lucena, ha estat àmpliament qüestionat per la majoria del grup, que considera que ha entonat un discurs massa frontista amb el 9-N i massa allunyat de l’eix de les esquerres que el partit vol representar. Tot i això, tot apunta que Iceta el mantindrà. Almenys per ara. Quedarà, però, més diluït, perquè Iceta, com a president del grup, pensa portar la veu cantant, i perquè guanyaran pes diputats com Eva Granados, actual portaveu adjunta i de marcat perfil social, a qui se li reserva un rol de coordinació a nivell parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rellevar Lucena de portaveu parlamentari va ser una de les demandes que més insistentment el partit li va fer a Pere Navarro just abans que decidís plegar. Iceta ha vist, però, que l’encaix de peces no és tan senzill tenint en compte el seu perfil i a hores d’ara es decanta per mantenir-lo però circumscriure el seu paper especialment als temes d’àmbit econòmic. Lucena va dir dimarts que “li agradaria” quedar-se i alguns diputats del grup ja donen per fet que així serà. Subratllen, però, la importància que pot tenir l’auge de Granados, a qui reconeixen solvència a l’hora de portar els temes d’àmbit social per guanyar en cohesió de grup.

La cadira de primer secretari de la mesa, que fins ara ha ocupat Iceta, podria quedar reservada per a Navarro. El nou líder del PSC ha assegurat també en els últims dies que la seva intenció és que les diputades díscoles Marina Geli i Núria Ventura es reincorporin totalment en les seves tasques.

Noms clau

El nou primer secretari ja està ultimant la confecció de la direcció, de la qual ja ha anunciat els noms clau. Ahir va fer públic que Esther Niubó, la número dos a les europees, que es va quedar a les portes de ser eurodiputada el 25 de maig, serà la nova portaveu del partit. El càrrec havia quedat vacant des que Jaume Collboni va renunciar-hi a principis d’any per presentar-se a les primàries de Barcelona. De fet, que Niubó es quedés sense escó a Brussel·les va ser un dur cop que el partit no esperava encaixar.

Iceta també va donar a conèixer que el president de la federació del PSC del Barcelonès Nord i expresident de la Diputació, Antoni Fogué, assumirà la secretaria de política municipal. Es tracta d’una cartera que pren especial rellevància quan falta un any per a les municipals del 2015, que seran especialment difícils tenint en compte que l’objectiu del partit és frenar la tendència descendent de pèrdua de poder i d’alcaldies.

Organigrama gairebé tancat

Amb aquests dos fitxatges, Iceta ja ha tancat l’equip de comandament d’aquesta etapa de transició amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, de número dos; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, de president, i la regidora de Barcelona Assumpta Escarp, de secretària d’organització. La direcció serà ratificada demà al congrés i a partir de dilluns Iceta anunciarà els canvis al Parlament.

ICV-EUiA i Avancem exploren aliances locals

ICV-EUiA i Avancem van anunciar ahir la creació d’una comissió de treball per bastir acords de cara a les municipals. “L’objectiu és treballar conjuntament per un nou escenari on guanyar”, va assegurar el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera. Els crítics socialistes, que tenen un acord amb NECat, volen jugar a la “geometria variable” en aquests comicis. De fet, s’han reunit també amb ERC ja amb un mapa sobre la taula per estudiar possibles coalicions. Fonts d’Avancem asseguren, però, que no deixa de mirar de reüll el paper de dirigents del PSC com Núria Parlon.

stats