PRIMÀRIES SOCIALISTES
Política 28/12/2013

Laia Bonet es presenta a Barcelona amb ànims de renovar el PSC

Oriol March
2 min
Laia Bonet va oficialitzar ahir la seva candidatura a les primàries del PSC a Barcelona.

Barcelona.Les primàries que el PSC celebrarà per triar el seu candidat a l'alcaldia de Barcelona seran tota una prova de foc en un partit que pateix una forta crisi interna. Laia Bonet, exdiputada i representant del sector crític, va fer oficial ahir la seva voluntat de liderar les llistes socialistes amb una llista de trenta punts penjada al seu blog, en què assegura presentar-se per "ajudar a renovar el PSC, els seus lideratges i les seves propostes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bonet no va aconseguir entrar al Parlament aquesta legislatura i, de fet, es va quedar només a un escó d'aconseguir-ho. Fa dos anys va impulsar el moviment Ara Primàries i ja s'ha posat com a objectiu presentar-se a la capital catalana, on haurà de competir amb rivals com ara Jaume Collboni -portaveu del partit-, Jordi Martí -cap de files de l'oposició al consistori barceloní- i, previsiblement, també contra la diputada Rocío Martínez-Sampere, que medita participar en el procés electoral. "Puc sumar dins i fora del partit", sosté Bonet, que considera que "potser ja ha arribat l'hora que Barcelona tingui alcaldessa".

"Vinc per quedar-me, no per passar de puntetes", defensa l'exdiputada, en una frase que es pot interpretar també en clau interna com un missatge als seus contrincants. Les primàries se celebraran a finals del 2014 i les eleccions municipals estan previstes el maig del 2015.

Experiència de govern

Un dels actius que Bonet -nascuda a Valls- vol vendre a l'electorat és la seva experiència com a secretària del Govern, un càrrec que va ocupar al llarg dels últims anys del tripartit encapçalat per José Montilla. "Tinc l'experiència de govern, he negociat, pactat i acordat, i puc crear les condicions que permetin majories pel canvi". Tenint en compte que el PSC -ara amb 12 regidors al consistori- està en una dinàmica negativa a les enquestes, l'única manera que pot tenir per governar és teixint aliances amb altres forces d'esquerres.

És per això que Bonet, que durant la legislatura passada va ser portaveu adjunta al Parlament, apunta que té el perfil adequat per "sumar dins i fora del partit". Al llarg dels últims mesos, destacats dirigents socialistes insisteixen que cal eixamplar el terreny de les sigles del partit per mirar de recuperar la confiança de la ciutadania. De fet, el col·lectiu Avancem, liderat per Joan Ignasi Elena, ja s'ha posat en contacte amb les cúpules d'ERC i ICV de cara a una hipotètica integració.

"Govern sense esma"

Bonet aprofita els trenta punts de la seva candidatura per qualificar l'executiu municipal que encapçala Xavier Trias de "govern sense esma" i "sense visió". "Cal determinació, coratge i capacitat d'esforç i de sacrifici per capgirar això", defensa l'exdiputada socialista, que considera que Barcelona està "adormida, ensopida, trista i apagada".

Els plans de Bonet passen per convocar "un gran moviment ciutadà que faci possible el canvi progressista a la ciutat" i que haurà de confrontar amb les propostes que arribin dels seus companys de partit. Tots ells aspiren a liderar el PSC a les eleccions del 2015.

stats