RÈGIM LOCAL
Política 05/11/2013

Madrid vol imposar la reforma local

Ortega creu que hi ha marge per negociar que la llei estatal no s'apliqui a Catalunya

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.La reforma estatal de l'administració local s'haurà d'aplicar a Catalunya tant sí com no. El govern espanyol ha fet saber a la Generalitat que el projecte de llei que està actualment en tramitació al Senat també serà d'obligat compliment per als municipis catalans, malgrat que demà el Parlament debatrà l'inici de la tramitació de la seva pròpia llei de governs locals. El departament de Joana Ortega no tira la tovallola i creu que encara hi ha marge per a l'acord per deixar la llei estatal sense efecte a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va comparèixer ahir al Senat per explicar la reforma de les administracions públiques, que té com un dels eixos essencials reduir duplicitats competencials. L'oposició centra les crítiques en la falta de respecte de l'Estat cap a les competències de la resta d'administracions, com es demostra, creuen, amb la reforma del règim local. Maria Rieradevall, senadora de CiU a la comissió constitucional, va exposar el desig de la Generalitat de no haver d'aplicar la norma estatal en haver desenvolupat una llei pròpia. La senadora va advertir que, si no es respecten les competències de la Generalitat en matèria local, es presentarà un recurs d'inconstitucionalitat.

La vicepresidenta espanyola no ho entén així. Va explicar que ella mateixa li havia exposat a la seva homòloga, Joana Ortega, que les comunitats "han de respectar el nucli bàsic de la llei" i que es poden posar d'acord amb la resta. El problema és que en aquest cas concret el text espanyol és una llei orgànica que és tota bàsica, és a dir, d'obligat compliment per a tothom. El que sí fa, però, és deixar en mans de les autonomies el desenvolupament d'alguns articles. Sáenz de Santamaría i Ortega van parlar sobre la llei en dues ocasions. Segons van explicar fonts coneixedores de les negociacions a l'ARA, van intentar arribar a un acord el dia del debat a la totalitat de la reforma en el ple del Congrés i la setmana passada quan es van debatre esmenes parcials en comissió.

Model d'estat

El debat sobre el model d'estat també va ser un punt d'enfrontament durant la comissió. El senador de l'Entesa Joan Saura va retreure a la vicepresidenta espanyola que ni ella ni el seu cap de files, Mariano Rajoy, hagin comparegut al Senat per explicar el seu model d'estat. Sáenz de Santamaría va reclamar concreció als que volen reformar el model i va proclamar que ella, a l'espera d'una eventual modificació de la Constitució, seguirà treballant perquè l'actual Estat de les autonomies "funcioni tan bé com sigui possible".

El Parlament balear debat el veto a la senyera

El ple del Parlament balear debat avui les esmenes a la totalitat a la llei de símbols amb què José Ramón Bauzá vol acabar amb la simbologia que no considera pròpia de les Illes, com, per exemple, la bandera quadribarrada. La llei, com denuncia l'oposició, va néixer per coartar la comunitat educativa, que va començar a penjar llaços de teles quadribarrades -com a símbol de suport a la llengua- quan Bauzá va iniciar la seva ofensiva contra el català en legislar que deixés de ser un requisit per poder ser funcionari balear.

stats