CANVI DE CICLE
Política 06/07/2013

Mas vol sotmetre a consulta qualsevol oferta que faci Rajoy

El president està disposat a cedir sobirania a una Europa federal

Oriol March
2 min
Mas vol sotmetre a consulta qualsevol oferta que faci Rajoy

Barcelona"Qualsevol proposta de l'estat espanyol no pot tancar-se amb una negociació entre governs, sinó que ha de passar per una consulta". En aquests termes es va expressar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista concedida a RNE. Aquesta oferta, però, encara no ha arribat i, com va voler recordar Mas, "l'únic projecte que té Espanya per a Catalunya és que no podem fer res". Es referia així a la negociació fallida del pacte fiscal, que va desembocar en el gir estratègic de CiU i en la convocatòria d'unes eleccions anticipades amb cert regust plebiscitari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Confia el president que arribi una contraproposta espanyola que freni els anhels sobiranistes catalans? De moment no hi ha constància de cap moviment per la part espanyola, però Mas ja té clar que és "impossible" que a Rajoy se li acudeixi concedir a Catalunya un estatus singular com el basc i el navarrès. El president, malgrat tot, va admetre que si arribés una oferta atractiva, "potser hi ha un majoria del poble de Catalunya que hi vota a favor". En essència, el líder de CiU es va mantenir fidel al seu discurs dels últims mesos i, en la línia del que ja va expressar en campanya, va mostrar-se disposat a cedir la futura sobirania d'un hipotètic estat català a Europa "en cas que sigui un projecte federal". És la manera de descartar una independència clàssica, una fórmula que no agrada a Mas i que evita pronunciar en públic.

En vista de les incerteses que planen sobre el procés sobiranista, el president va voler facilitar una dada que desmenteix el temor empresarial a l'estat propi: "En ple debat sobiranista, Catalunya va ser el 2012 el territori de tota l'Europa continental que va rebre més inversió estrangera". Responia així a la possibilitat que hi hagi empreses que marxin del Principat en cas que es constitueixi en estat independent i, de passada, li va servir per mirar d'insuflar optimisme econòmic davant d'un context de crisi. Un context que ha obligat a una recuperació "temporal" de l'impost de successions que CiU ha impulsat a contracor.

Relacions amb Unió

Mas va assegurar que el seu desig és que CiU segueixi anant junta en una hipotètica Catalunya independent, a pesar de les tensions dels últims dies. Mentrestant, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert (Unió), ja va deixar clar ahir que a la consulta hi pot haver "moltes possibles preguntes" sobre l'estat propi, el concert o les competències.

stats