LA DRETA VALENCIANA
Política 24/10/2012

El PP declara la guerra al 'País Valencià'

Salvador Almenar
4 min
El PP declara la guerra al 'País Valencià' Les preguntes

VALÈNCIALes enquestes han posat en alerta el PP valencià, que veu com la gestió i els escàndols de corrupció comencen a passar-los factura. Per primera vegada des del 1993, una enquesta, publicada a El País el dia 9, pronostica la pèrdua de la majoria absoluta popular del PP i, per tant, la possibilitat d'una alternativa d'esquerres. Aquest fet ha portat els populars valencians a començar una campanya de desprestigi sobre el que ells anomenen el tripartit "catalanista" que eventualment podrien formar el PSPV, Compromís i Esquerra Unida. I és en aquest marc que han decidit criminalitzar l'ús de la forma País Valencià , que és la utilitzada per l'esquerra i el nacionalisme enfront de Comunitat Valenciana , nom preferit per la dreta per la seva innocuïtat identitària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP es presenta com a defensor de les "senyes d'identitat valencianes" i, seguint l'estela de l'anticatalanisme que anys enrere tan bons resultats electorals li va proporcionar, denuncia com a suposats atacs a l'autonomia la denominació País Valencià , el reconeixement de la unitat lingüística del català i la identificació amb la senyera nua (sense el blau de l'oficial).

La mà d'Unió Valenciana

Aquesta estratègia comandada pel sector del PP procedent del partit de la dreta regionalista Unió Valenciana ha arribat a plantejar en una proposició no de llei el veto de totes aquelles iniciatives parlamentàries que facin referència al País Valencià, de manera que quedaria exclosa immediatament qualsevol que presentés Compromís i Esquerra Unida. Els socialistes, per la seva banda, utilitzen sovint el terme Comunitat Valenciana . La proposició anava més enllà i, segons el seu articulat inicial, pretenia deixar també sense subvencions aquelles institucions que es referissin al País Valencià , que són la majoria de partits d'esquerres, sindicats i entitats culturals i cíviques del país.

Davant la indignació general, el portaveu parlamentari del PP, Jorge Bellver, va recular i va dir que la mesura "en cap cas" suposaria no concedir subvencions a organismes que en la seva denominació incloguin País Valencià , "perquè cadascú és lliure d'anomenar-se com vulgui", i que sols afectaria les seves iniciatives.

L'oposició i els sindicats, però, coincideixen que la mesura no és més que una estratègia per distreure l'atenció de la "desastrosa" gestió d'Alberto Fabra. La guerra de noms torna a primer pla.

Les preguntes

1. Què en pensa de vetar l'ús del terme 'País Valencià'?

2. A partir d'ara parlarà de 'Comunitat Valenciana'?

XIMO PUIG SECRETARI GENERAL DEL PSPV

"Demostra la falta de solucions als problemes"

1.El PP està sense projecte i per això treu vells fantasmes a passejar. El PP no té idees i no en té ni per al País Valencià, ni per a la Comunitat Valenciana ni per a l'antic Regne de València. No és més que la mostra clara de la seva falta absoluta de solucions als problemes que pateixen els valencians.

2.La prioritat del PSPV és atendre els principals problemes dels ciutadans: l'atur, la situació de l'economia, la recuperació de l'estat del benestar que el PP vol eliminar, recuperar la imatge de la Comunitat Valenciana malmesa pels escàndols de corrupció... Aquest és el debat i el PP hauria d'estar també aplicant-se en aquests temes, en el que importa als ciutadans, i deixar-se de falsos debats nominalistes.

ENRIC MORERA PORTAVEU DE COMPROMÍS

 "La proposta no té cap fonament jurídic"

1.És una bajanada del PP, perquè la denominació País Valencià consta a l'Estatut. El PP intenta desviar l'atenció, no deixa de ser una maniobra de distracció. És una cortina de fum que intenta amagar la greu crisi econòmica i el desgovern que vivim al País Valencià.

2. No, perquè ells no poden unilateralment saltar-se les lleis. No deixa de ser una maniobra de distracció que no té cap recorregut ni fonament jurídic, perquè és una proposta que imposaria una denominació a les entitats que tenen la llibertat de denominar-se com vulguen. El que és més preocupant és que el PP està confonent cada cop més el partit amb les institucions, que són de tots els valencians.

MARGA SANZ PORTAVEU D'EUPV

"No renunciarem a la nostra història"

1.A la pràctica ja ho estan fent. El PP amb la seua majoria a la junta de portaveus ja ha tirat enrere iniciatives que feien referència al País Valencià. Ens obliga a parlar del "nostre territori" o la "nostra comunitat" perquè les nostres proposicions de llei es puguen discutir, tot i que després en el debat parlamentari sempre ens referim al País Valencià. Aquesta mesura del PP va en contra del nostre Estatut, que dóna validesa a aquesta denominació històrica.

2.Nosaltres no ens plantegem renunciar a la nostra història i, per tant, ens continuarem anomenant Esquerra Unida del País Valencià. El PP sempre reobre la Batalla de València quan perd la majoria social, llavors torna al debat de les sigles i de l'idioma per ocultar la gravíssima situació política, econòmica i social que està vivint el País Valencià.

CONRADO HERNÁNDEZ SECRETARI GENERAL D'UGT-PV

"És una irresponsabilitat que trenca la convivència al nostre país"

1.Sembla una proposició que naix vinculada a les últimes enquestes que parlen d'un desastre electoral del Partit Popular en les eleccions autonòmiques. Alguns dels seus estrategs han pensat a fer tornar els fantasmes que tots consideràvem ja superats. És una nova irresponsabilitat i una fugida endavant de qui no pensa més que en el seu profit encara que així es trenque més la convivència al nostre país.

2.L'única instància capacitada per a canviar el nom de l'organització és el ple d'un congrés. De fet, el pròxim congrés d'UGT-PV està previst per a la primavera i encara que ja som dins del període d'elaboració de propostes, fins ara, ningú no ha proposat un canvi de nom. Si algú vol proposar-ho haurà d'argumentar el perquè. Però ja dic que fins ara, ningú no ha suggerit canviar la denominació per Comunitat Valenciana.

PACO MOLINA SECRETARI GENERAL DE CCOO-PV

"El PP no pot sotmetre les institucions als seus objectius"

1.És clarament antidemocràtic. Fa 30 anys van aconseguir imposar la trista denominació de comunitat per a definir allò que havia de ser un projecte d'autogovern en un espai polític propi. I tot i que l'Estatut va legalitzar la denominació País Valencià juntament amb l'altra a efecte oficial i institucional, el PP considera la denominació Comunitat Valenciana més correcta i adequada per als seus propòsits "renacionalitzadors".

2.Som una organització que ha contribuït a fer possible la democràcia i no pensem canviar les sigles perquè el PP no té potestat, ni tampoc autoritat, per disposar de cap institució pública com si la pogués sotmetre als seus objectius i estratègies polítiques partidàries. No, almenys, sense la contestació i les denúncies adequades. Aquesta proposta demostra el seu tarannà i la seua desorientació.

stats