EL PROJECTE DELS SOCIALISTES
Política 15/03/2013

El PSC accepta les primàries a doble volta que volien els crítics

El reglament s'emmiralla en França i preveu el vot als 16 anys

Sara González
2 min

Barcelona.Primàries a doble volta, obertes a la ciutadania, sense cens previ i amb avals assequibles per facilitar la presentació de candidats. Aquesta és la fórmula a la francesa que el PSC posa sobre la taula per escollir el candidat que torni a catapultar el partit. L'esborrany del reglament, que serà debatut en comissió dilluns, s'emmiralla en el sistema que va portar François Hollande a garantir-se el suport necessari per acabar sent president de França i inclou algunes de les principals exigències plantejades pel sector crític per dotar el PSC d'un mecanisme de participació sense precedents a la política nacional i estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro va prometre al congrés en què va ser escollit primer secretari fa poc més d'un any impulsar les primàries a la francesa. Més tard, el mateix aparell de Nicaragua no veia clar aquest model a doble volta que tant va reivindicar la plataforma Ara Primàries, que encapçalava, entre altres dirigents, Laia Bonet. I és que, tot i que els recels es van justificar argumentant que la doble volta implica un cost superior d'organització, es tracta d'un sistema que resta capacitat a la cúpula per tutelar el procés i afavorir així el seu candidat. Però finalment, davant la pressió de les bases, que demanen capgirar el partit com un mitjó, s'ha imposat la necessitat d'incorporar un revulsiu que rellanci un PSC ara més fràgil que mai.

Per concórrer a les primàries no caldrà ser militant, només aconseguir el 10% del suport dels membres del consell nacional -al voltant d'una quarantena- o bé les signatures d'un 5% de la militància. Es tracta d'unes barreres relativament senzilles de superar i que afavoreixen clarament la presentació de diversos candidats, que rebran de manera igualitària suport administratiu de l'estructura central del partit. A més, els dirigents que es vulguin presentar a les primàries estaran obligats a deixar el seu càrrec orgànic fins a la celebració de les primàries. Segons preveu l'esborrany del reglament, al qual ha tingut accés l'ARA, serà designat candidat el que aplegui més del 50% dels vots a la primera volta. Si cap dels aspirants ho aconsegueix, els dos candidats que hagin obtingut més vots passarien a la segona volta, que se celebrarien una setmana després.

Si el reglament s'aprova al consell nacional del 6 d'abril tal com està plantejat, a les primàries obertes podran votar els ciutadans majors de 16 anys empadronats a Catalunya anant-hi presencialment i presentant el DNI o el passaport. Només hauran de complir dues condicions. La primera és signar una declaració en què reconeguin "els valors progressistes i d'esquerres" i manifestin "la seva voluntat de contribuir a la victòria del candidat o candidata socialista". L'altre requisit és abonar un mínim d'un euro per ajudar a sufragar el cost de tot el procés electoral.

I si es tornen a avançar eleccions?

Què passa si es tornen a avançar les eleccions? Aleshores l'executiva i la mesa del consell nacional haurien de reunir-se urgentment per decidir si la designació del candidat es fa a través d'un procés de primàries circumscrit a la militància o a través de votació secreta dels consellers nacionals, el mecanisme pel qual va ser escollit cap de cartell Navarro als comicis del 25 de novembre. Sigui com sigui, el sector crític celebra que l'aparell accepti les primàries a doble volta. Al cap i a la fi, és el que es va comprometre a defensar Navarro.

stats