JORNADES D’UNIÓ
Política 23/11/2014

Recepta democristiana contra el “populisme”

i
Roger Mateos
2 min

BarcelonaL’Hotel Crowne Plaza, un quatre estrelles a la vora de la plaça Espanya de Barcelona, va acollir ahir la inauguració de les jornades Valors i política. Construïm, concebudes inicialment per Josep Antoni Duran i Lleida com un primer pas per refundar el centre polític català. Al president del comitè de govern d’Unió li tocarà avui cloure unes sessions que ahir van arrencar amb un contratemps. Estava previst que intervingués el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, però a primera hora del matí va avisar que s’havia posat malalt. El va haver de substituir sobtadament Josep Maria Pelegrí, president del consell nacional del partit, que va carregar contra el veto de l’Estat a la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ens revolta veure que el govern espanyol ignora les peticions de la societat catalana de ser consultada sobre el seu futur”, va denunciar Pelegrí. Però ni el seu discurs ni els debats de les jornades d’aquest cap de setmana, organitzades per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (Inehca) -fundació d’Unió-, en col·laboració amb la Konrad Adenauer Stiftung, pivotaven al voltant del procés sobiranista. Pelegrí va assegurar que també el “revolta” constatar “els desequilibris i la misèria” que ha provocat la crisi. Tanmateix, sense citar explícitament l’auge de Podem, va advertir que hi ha qui pregona “solucions fàcils” a problemes “complexos”.

Aquest va ser precisament l’eix central de la intervenció del convidat de luxe de Duran, l’ex primer ministre italià Enrico Letta, que no va fer cap referència al xoc Catalunya-Espanya -fa dos mesos va publicar un polèmic article al Corriere della Sera en què comparava l’atemptat de Sarajevo del 1914, que va desencadenar la Primera Guerra Mundial, amb el terratrèmol polític que podrien desfermar els referèndums escocès i català- i es va centrar a alertar de l’ascens del “populisme” a Europa. Letta va contraposar-hi conceptes com llibertat, paciència, responsabilitat, “construir, no destruir” i no actuar pensant només en el “curt termini”. Avui serà Duran qui concentrarà el focus d’atenció, en el seu primer gran acte després del procés participatiu del 9-N.

stats