CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL MONARCA
Política 15/03/2013

Urdangarin va demanar al rei que mediés per Nóos

El soci del duc de Palma, Diego Torres, lliura al jutge dos correus que esquitxen de ple el monarca

Enric Borràs Abelló
2 min
DEGOTEIG CONSTANT  Els correus que Diego Torres ha anat entregant al jutge de manera periòdica comprometen cada cop més la família reial en el cas Urdangarin.

Palma.Si fins ara els correus que havia lliurat Diego Torres sobre el cas Nóos afectaven el rei de manera indirecta o per via de l'entorn, l'última tongada l'esquitxa de ple. L'exsoci d'Iñaki Urdangarin ha lliurat al jutge José Castro dos missatges que el duc de Palma hauria enviat directament al rei. En un, demanant-li que fes de mitjancer per aconseguir assistents de luxe al primer congrés de l'Instituto Nóos, i fins i tot per un patrocini. En l'altre, el posava al dia de la possibilitat que l'amiga íntima del monarca, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, el col·loqués a la fundació Laureus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urdangarin es refereix tota l'estona al seu interlocutor com a "senyor" sense dir el nom del rei, però tots dos correus es van enviar a la suposada adreça del monarca -un acrònim-, que apareixia, a més, al programa de missatgeria com a " Rey ". Al primer correu, del 10 de setembre del 2004, Urdangarin explicava al monarca el projecte de l'Instituto Nóos de fer el primer Valencia Summit -que va costar més d'un milió a les institucions valencianes-. "La missió és convertir en tres anys la cimera de València, aprofitant la tirada de l'America's Cup del 2007, en la referència mundial en l'organització de grans esdeveniments esportius", un objectiu fallit, vist en perspectiva.

Però aquell missatge de dues pàgines per cantar les glòries del primer congrés de l'Instituto Nóos era per demanar-li al rei "un parell de gestions" per a les quals el duc de Palma volia que el sogre pogués "fer de mitjancer en la mesura que li fos possible". Pretenia que convidés "certes personalitats" i, encara que deia que era "conscient de la dificultat de la tasca", afegia que "podrien venir si el Senyor les anima a acceptar la invitació". Eren el magnat de la Fórmula 1 Bernie Ecclestone; el milionari suís Ernesto Bertarelli, fundador d'America's Cup Management; el president de la FIFA, Joseph Blatter, i el president del COI, Jacques Rogge.

Coincidències significatives

El monarca hauria fet cas al gendre atenent a les declaracions de l'expresident valencià Francisco Camps, que va dir al diari Abc que havia participat en un dinar a la Zarzuela amb els reis, Urdangarin, l'alcaldessa de València i Bertarelli. En aquell correu, Urdangarin també deia al rei que havia fet arribar "mitjançant Jaime Marichalar" una proposta perquè el president de LVMH (Moët Hennessy - Louis Vuitton), Bernard Arnault, participés "com a patrocinador secundari a la cimera". "Potser amb un impuls del Senyor el temps no correria tant i el senyor Arnault decidiria amb rapidesa", va suggerir.

Al segon correu, del 23 de juny del 2004, Urdangarin enviava al monarca una còpia del currículum que havia enviat a Corinna i de la resposta. Com ja s'ha publicat, el rei va fer d'intermediari perquè Corinna col·loqués el duc de Palma a la fundació Laureus amb un sou de 250.000 euros l'any. Urdangarin també deia que el president de Sotheby's, Robin Woodhead, li havia deixat un "encàrrec telefònic per continuar amb les converses començades a Londres". "Demà a Madrid li comentaré altres detalls", rematava.

stats