LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 18/01/2014

Els crítics es resignen que Navarro els faci fora

Geli, Elena i Ventura es neguen a deixar l'escó malgrat la pressió de l'aparell

F. Casas / S. González
4 min
Els crítics es resignen  que Navarro els faci fora Chacón votarà avui el calendari de primàries

BarcelonaJa des de primera hora del matí Joan Ignasi Elena i Marina Geli, per una banda, i Maurici Lucena i Antonio Balmón, de l'altra, van començar una particular desfilada per ràdios i televisions. Els primers explicaven que, tot i haver trencat dijous al Parlament la consigna de vot de Pere Navarro contra la demanda de competències a l'Estat per convocar la consulta, no deixarien ni el partit ni el grup del PSC perquè representen una sensibilitat viva al partit, que al llarg del dia d'ahir va rebre adhesions del flanc més catalanista i que és coherent amb el programa del 25-N. Els segons exigien coherència amb la disciplina d'un partit que no pot ser "esclau de tres diputats" i es preguntaven quin paper pot tenir al grup qui discrepa de qüestions nuclears i no accepta el mandat del consell nacional. Al marge del que els crítics representin i d'exclusions, eren severs a l'hora de demanar el retorn de l'acta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro vol recuperar aquest cap de setmana el control del grup parlamentari forçant l'adéu d'Elena, Geli i Núria Ventura. Un cop Àngel Ros va deixar l'escó dimecres per preservar la seva posició com a alcalde de Lleida i eventual candidat a les primàries per la Generalitat, i sufocades les temptacions de revoltar-se de Rocío Martínez-Sampere i Xavier Sabaté, la direcció espera que diumenge els tres díscols afluixin i ja no calgui obrir un dolorós (i potser llarg) procés disciplinari. Però Elena, Geli i Ventura no ho faran. Han determinat que si la direcció vol un partit més unit però menys plural i sense cap complicitat amb el sobiranisme n'ha de pagar el preu davant l'opinió pública de fer-los fora. Ells voldrien que el primer secretari assumís la votació de dimecres com una mostra de la pluralitat interna o fins i tot poder pactar la discrepància i articular-se al marge del PSC per confluir-hi després.

La direcció no en vol ni sentir a parlar i està disposada a obrir un procés disciplinari i declarar-los trànsfugues. Si passés serien diputats no adscrits, un fet que els limitaria molt el marge d'acció política. Elena, Geli i Ventura volen donar batalla i no entenen, per exemple, per què la direcció -ahir Lucena hi va tornar- tolera que els seus regidors es pronunciïn a favor de la consulta als plens (Elena ho ha fet a Vilanova i la Geltrú) i canvien de criteri amb els diputats.

L'argument dels crítics és que els socialistes que pensen com ells es quedarien orfes al Parlament si ells pleguen. A més, a cap se li escapa que si finalment no hi ha cap altra sortida que la d'intentar forjar una alternativa al marge del PSC, tal com han insinuat dirigents com Montserrat Tura i Antoni Castells, la presència al Parlament pot ser una plataforma. El que sí que es podria produir si els diputats són expulsats del grup parlamentari és la renúncia a seguir a l'executiva tant de Geli i Elena com dels dirigents membres d'Avancem Fabian Mohedano i Jordi del Río. Navarro sumaria així vuit baixes voluntàries per discrepàncies -en aquest grup hi serien Martínez-Sampere, Laia Bonet i Jordi Martí-; una de temporal pel reglament de les primàries de Barcelona, la de Jaume Collboni, i les dues de Daniel Fernández i Manuel Bustos, arran de casos de corrupció.

Tema orgànic o polític?

Lucena va insistir que espera sols una trucada dels tres diputats diumenge a la nit anunciant que deixen l'escó. "Lliurem la batalla final per veure si hi tenim lloc o bé si l'única sortida és l'escissió, ja sigui pactada o no", diuen ells. Navarro els vol fora sí o sí. Fonts pròximes al primer secretari consideren que és "la millor manera per no fer-se més mal". Si no pleguen, la setmana que ve posarà el cas en mans de la comissió de garanties perquè n'estudiï la sanció. Els que aplaudeixen la desobediència alerten que aleshores també es pot posar en mans del consell de garanties que els altres 16 diputats que van votar en contra de la consulta també han desacatat el programa electoral, que defensava el dret a decidir i que també va aprovar el consell nacional. Tot plegat no és "una simple qüestió orgànica".

El manifest de Socialistes pel dret a decidir seguia ahir sumant adhesions -ja eren més de 600- i dirigents històrics del sector catalanista seguien sortint en defensa dels crítics. A més de Castells, ho va fer un ex primer secretari, Raimon Obiols, referent polític del corrent crític Avancem. Va afirmar que el sí dels tres diputats "és coherent" i el no de Navarro "un greu error", i per això va dir que han de comptar amb "el suport, el respecte i la solidaritat" del conjunt de la militància. Obiols, que recentment es va reunir amb el primer secretari, diagnosticava que el PSC passa "el moment més crític des de la seva fundació", el 1978.

Per ara ningú afluixa, i les terceres vies, fins i tot al PSC, semblen remotes.

Chacón votarà avui el calendari de primàries

Carme Chacón assistirà avui al comitè federal del PSOE, que aprovarà el calendari de primàries. Segons els plans de la direcció, s'escolliran els candidats locals i autonòmics al setembre -excepte el PSPV, que els triarà el 9 de març- i els de les eleccions estatals a finals d'any. La federació de Madrid ha criticat el calendari, ja que voldria fer totes les primàries el mateix dia. Avui també se'n votarà el reglament, que dirimirà si els candidats s'elegiran per primàries obertes a simpatitzants i a doble volta.

stats