Efímers 16/07/2015

Albinyana: "Si hi ha majoria de vots el 27-S, Europa entendrà que hi ha una majoria que vol la independència"

El secretari d'Afers Exteriors del Govern assegura que qui millor pot garantir el caràcter "plebiscitari" del 27-S és la "gent" amb la "concentració del vot" independentista i la "mobilització massiva"

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari d'Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, ha asseverat aquest dijous que les forces independentistes "haurien d'arribar a la majoria dels vots" el 27-S per tal d'enviar un missatge clar a l'exterior. "Si hi ha majoria de vots, Europa entendrà que hi ha una majoria de catalans que volen la independència", ha dit Albinyana a l'entrevista de l'ARA amb Antoni Bassas. Una fita que "només s'aconseguirà amb una gran concentració del vot i una mobilització massiva", ha afegit.

En aquest sentit, ha assegurat que el "pas que s'ha fet els darrers dies" amb la candidatura independentista "capgira la situació i torna a situar" Catalunya al punt de mira internacional. I més amb el "full de ruta" que s'han compromès a aplicar CDC i ERC si guanyen les eleccions."El que més interessa a la comunitat internacional és el que passarà després del 27-S", ha dit, "hi ha la visió que les forces independentistes han acabat sumant i que està a les seves mans posar en marxa el full de ruta". Ara, "qui millor pot garantir el caràcter de plebiscit" del 27-S és la "gent", ha afegit.

Segons el secretari d'Exteriors del Govern, els estats més "escèptics" en la qüestió catalana ho són per l'"actitud" del govern espanyol envers les demandes de fer un referèndum d'autodeterminació i per la "fragmentació" del bàndol independentista. Aquest últim punt creu que s'ha solucionat en les darreres hores: "El que ha passat és un pas significatiu per rebaixar l'escepticisme dels estats".

Malgrat que s'ha mostrat partidari de guanyar en sufragis, també ha dit que es tracta d'unes eleccions i no un referèndum i que, per tant, els comicis es guanyaran amb "escons". Si no hi ha una majoria de vots "el projecte no mor", sinó que s'envia un missatge de "continuïtat" del rumb a Europa.

Sobre el trencament amb Unió

Pel que fa a la ruptura entre CDC i UDC, Albinyana ha assegurat que el Govern "no hi ha perdut res amb el trencament amb Unió", malgrat que Josep Antoni Duran i Lleida assegurés la setmana passada en el seu viatge a Estrasburg que CDC perdia influència internacional amb el divorci.

Albinyana ha explicat que el partit de Duran i Lleida va "facilitar" trobades del president de la Generalitat, Artur Mas, amb dirigents internacionals, però "mai va posar els seus contactes al servei del procés".

Un diputat "molt actiu"

Sobre Raül Romeva, que encapçalarà la candidatura del 'sí', Albinyana ha assegurat que va ser "molt actiu" en la seva etapa al Parlament Europeu i que té la "capacitat" de poder "col·laborar" amb gent de diferent ideologia. "Gent d'esquerres, de centre i de dretes es pot sentir identificada amb ell", ha afirmat.

stats