ESPAI PÚBLIC
Societat 06/11/2013

Protesta antilegionaris a Barcelona

Veïns i oposició insten a repensar la cessió d'un espai a antics legionaris

Maria Ortega
3 min
Pintades de protesta a la seu de l'Hermandad Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, a les antigues Casernes de Sant Andreu.

Barcelona.L'enuig dels veïns del districte de Sant Andreu de Barcelona per l'endarreriment en la construcció dels equipaments, els pisos i les zones verdes que han d'omplir l'espai de les antigues casernes militars s'ha multiplicat amb l'anunci per part del Consorci de la Zona Franca, propietari de l'espai, que cedeix un solar de 5.000 metres quadrats a l'Hermandad Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona. Es tracta d'un terreny que, de manera extraoficial, aquesta associació ja feia servir des de fa anys, però que ara, per mitjà d'aquest acord, té assignat de manera gratuïta i temporal -fins que comencin les obres que hi han d'aixecar una residència d'estudiants i un altre equipament- a través d'un contracte. Els veïns ja fa anys que s'oposen a la presència d'aquesta Hermandad al barri i, vist el nou pas -explicat per l'ARA-, han convocat una protesta aquesta tarda a la seu del districte per exigir que es deixi sense efecte la cessió.

La ira d'alguns veïns contra la presència d'aquesta associació a les Casernes ja ha quedat clara aquests dies amb l'aparició d'algunes pintades i cartells en què es reivindica un Sant Andreu "antifeixista". La mobilització d'avui busca, com deixa clar l'Assemblea de Sant Andreu, a banda d'anul·lar la cessió, que es replantegi la ubicació actual de la seu de l'Hermandad i que es revisin els mecanismes de participació.

A més, també es reivindica que es convoqui la comissió de Casernes per iniciar un procés "real de participació ciutadana per decidir els usos temporals d'aquests espais" i que es desencallin els equipaments. "Volem els exlegionaris fora de Sant Andreu, però també de Barcelona i de Catalunya", explica Santi Serra, president de l'associació de veïns de Sant Andreu de Palomar, que lamenta que s'hagi optat per una cessió quan construir equipaments com la llar d'infants o la residència per a gent gran "fa anys que és una urgència". Els veïns recelen de tota actuació temporal -com la cessió de l'espai- que s'allarga en el temps i creuen que el que s'hauria de fer és tancar bé els solars i impulsar la construcció d'aquests equipaments i, en els espais que quedin, en tot cas, instal·lar-hi unes cistelles de bàsquet o porteries perquè en gaudeixi el barri. Davant de la mobilització organitzada, des de l'entitat d'exlegionaris reivindicaven ahir la seva constitució com a associació legal i el compromís de mantenir el solar en condicions, cosa que fins ara no es produïa.

Petició de marxa enrere

La polèmica, òbviament, també ha entrat a l'esfera política, perquè la cessió l'ha acordat el Consorci de la Zona Franca, que presideix l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Mentre que l'Ajuntament defensava ahir que es tracta d'una cessió provisional feta per la institució propietària dels terrenys -el Consorci de la Zona Franca- "a una entitat que ja fa anys que està duent a terme l'activitat al districte, en aquest mateix solar", la majoria de grups de l'oposició criticaven la decisió. ICV ha demanat a l'alcalde que faci marxa enrere. El seu cap de files a la ciutat, Ricard Gomà, assegura que no entén "per què aquesta entitat, amb tot el que representa, ha rebut la cessió". També el PSC lamenta la decisió. "És inadmissible -apunta el seu líder a la ciutat, Jordi Martí- que es destini sòl públic a una entitat privada com aquesta".

En una línia similar es posicionava Jordi Portabella (UxB). Apuntava que "la prioritat hauria de ser per a les entitats locals d'àmbit social" i qüestionava els criteris utilitzats per cedir l'espai. Des del PP, la regidora Gloria Martín defensava que es tracta d'una cessió provisional a una entitat que "té tot el dret a fer servir l'espai" i que quan es fa la cessió es valoren requisits legals i no ideologies.

stats