EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 14/06/2013

Els preus de la universitat pujaran un 2%

Les matrícules de grau es revaloritzaran amb l'IPC, però en les de màster s'estudia algun altre increment

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.Els preus de la matrícula dels graus universitaris pujaran el curs vinent un 2%, l'equivalent a l'augment de l'IPC, segons expliquen les universitats. Així els ho ha confirmat el Govern, que ja està preparant el decret de preus universitaris per al curs 2013-2014. Els detalls del decret s'acabaran de concretar en la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) del 20 de juny, perquè la norma s'aprovi i es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a finals d'aquest mes o principis de juliol.

La secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat ja va avisar fa setmanes que no es repetiria la pujada de preus d'aquest últim curs, que va arribar fins al 66% a les universitats públiques catalanes, després que l'Estat obrís la porta a apujar les taxes fins al 25% del cost de la plaça i el Govern s'hi acollís.

En diverses declaracions públiques, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha assegurat que el sistema de preus instaurat aquest curs en funció del cost de la plaça es mantindrà "congelat" almenys durant "quatre anys". La secretaria, però, ha aclarit a les universitats en els últims dies que aquesta congelació no està exempta de la revalorització del cost en funció de l'IPC.

"Els màsters pujaran més"

"El secretari general del CIC, Claudi Alsina, s'ha compromès que els preus dels graus de l'any que ve pujaran l'IPC i prou. Els dels màsters sí que pujaran més, però encara no sabem quant", va afegir el representant del Consell de l'Estudiantat de Catalunya dins del CIC, Martí Obiols. L'augment que s'estudia per als màsters s'acabarà de decidir en la reunió de la setmana vinent amb els representants de les universitats, i moltes encara no el donen per fet.

En canvi, sí que treballen amb la previsió que els graus s'incremenataran amb l'IPC, una pujada que es calcula al voltant del 2%, segons van explicar a l'ARA fonts de diverses universitats implicades en les converses dins del CIC. Precisament dimecres es va fer pública la dada del maig, que situa la inflació interanual en el 2,2% per a Catalunya i en l'1,7% a escala estatal, una xifra que confirma així aquesta previsió que fan les universitats, ja que aquestes seran les dades més recents abans que es publiqui el decret de preus.

La pujada més baixa

El govern de la Generalitat aprova cada any per aquestes dates el decret de preus universitaris. Fins al curs passat calia primer esperar el decret del govern espanyol, que fixava una forquilla d'augment per a les comunitats autònomes. En l'etapa del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, la forquilla sempre estava entre un mínim de l'IPC i un màxim 4 punts per sobre (al qual s'acostumava a acollir el Govern).

El govern del PP, en canvi, va modificar completament el sistema l'any passat. Va establir una forquilla de preus per a les autonomies calculada en funció del cost de la plaça universitària: des del 15% fins al 25% d'aquest cost. Un sistema que, tal com van confirmar fonts del ministeri d'Educació, es manté vigent indefinidament, sense que calgui cap nova indicació per part de l'Estat a l'inici de curs. El Govern es va acollir a la part alta de la forquilla i va elevar els preus fins al 25% del cost, quan fins llavors els estudiants en pagaven un 15% i la Generalitat aportava l'altre 85%, segons càlculs de mateix Govern. El curs vinent, doncs, els alumnes seguiran pagant el 25% del cost, però aquesta plaça s'haurà revaloritzat un 2%.

stats