ELECCIONS EUROPEES

CiU positivitza la derrota i veu reforçat el front de la consulta

Mas assegura que el procés va endavant i promet que no farà “cap pas enrere”

Els dirigents de CiU es reuniran avui a la seu d’Unió amb una sensació inèdita: s’hauran despertat després de presenciar una victòria d’ERC a les eleccions europees. Serà en aquesta trobada quan la cúpula del partit analitzarà fredament els resultats, però ahir a la nit ja es van intuir els pilars de la lectura que farà CiU del 25-M. Les claus les va donar el president de la Generalitat, Artur Mas, des de l’Hotel Majestic: positivització del resultat -perquè el front de la consulta en surt reforçat- i manteniment del rumb sobiranista sense “cap pas enrere”.

“Tot va endavant. Ens hi hem compromès i aquest resultats ens avalen”, va considerar Mas, que va trigar pocs minuts a comparèixer davant la premsa després que se sabessin els resultats gairebé definitius. El president havia jugat fort en aquesta campanya, vinculant el resultat de CiU al seu lideratge al capdavant del procés, i ahir va fer una intervenció molt aplaudida per la militància congregada al quarter general nacionalista a pesar de la derrota davant dels republicans. “S’ha enviat un missatge potent a Madrid, perquè els partits que van signar el pacte per la data i la pregunta del 9-N han demostrat que tenen força a les urnes”, va indicar el líder de CiU, que el 25-N del 2012 ja va observar com la federació perdia 12 diputats davant l’auge d’ERC.

Quins passos vindran ara? L’escenari fins a la consulta és “imprevisible”, com reconeixien ahir dirigents de la federació poc abans que es coneguessin els resultats però quan es començaven a veure cares llargues a la zona noble del Majestic. Els estrategs de CiU assenyalaven en els dies previs a la campanya que una derrota davant d’ERC tindria “conseqüències”, però ahir Mas va posar l’accent a mirar endavant i oferir un missatge d’esperança sobre el procés. “Després del 25-M vindrà el dia 26”, defensava Mas en tots els mítings, en alguns dels quals va carregar durament contra ERC pels atacs republicans sobre els dubtes de CiU amb la independència. El partit d’Oriol Junqueras és el soci de la federació en aquesta legislatura i el pacte subscrit és vigent.

El preu de governar

La paraula derrota no va sortir en cap moment de la boca dels representants de CiU -Josep Antoni Duran i Lleida, absent durant gran part de la campanya, i el candidat Ramon Tremosa- que van parlar després de la desfeta. En un altre intent de positivitzar el resultat, Mas va assegurar que se sentia satisfet pel resultat en la mesura que CiU havia guanyat fins a 100.000 votants a pesar del desgast de governar. “Per a un partit que és al Govern i que es menja tots els marrons, és un resultat bo”, va mirar de resumir el president.

En certa manera, si el resultat és bo és perquè el número tres de la candidatura CiU-PNB-Coalició Canària, Francesc Gambús (Unió), formarà part del pròxim Parlament Europeu al grup del PP. Això evita el xoc instantani amb els democristians, que encara no han paït el descavalcament de Salvador Sedó de la llista europea. La reunió de la direcció de CiU d’avui marcarà les pautes d’uns mesos que es preveuen moguts. També en la dinàmica interna dels dos partits de la federació.